Zwitsers stemmen voor hardere aanpak bonussen

Referendum

In Zwitserland heeft de bevolking haar onvrede over excessieve salarissen en bonussen in het bedrijfsleven geuit in een referendum. Een grote meerderheid was voor een vetostem voor aandeelhouders. Die kunnen straks een beloning aan managers en directeuren tegenhouden.

Uit polls van de Zwitserse publieke omroep blijkt dat 68 procent voor het ‘tegen afzetters-initiatief’ is, 32 procent stemde tegen de maatregelen die aandeelhouders het laatste woord geeft over het inkomen van topmannen.

Het sentiment van de Zwitsers raakte sterk beïnvloed door berichten over vertrekkend bestuursvoorzitter Daniel Vasella van medicijnfabrikant Novartis AG. Hij zou bijna zestig miljoen euro meekrijgen. Door de uitkomst van het referendum moeten Zwitserse parlementariërs een wet invoeren die aandeelhouders een bindende stem geeft over alle beloningen.

De wet zal ook de gouden handdruk of bonus voor het accepteren van een baan verbieden. De nieuwe wetgeving geldt voor alle Zwitserse bedrijven die hun aandelen openlijk verhandelen. Het overtreden van de wet kan tot drie jaar celstraf leiden. AP