Zwitsers: geen Spelen in Davos en St. Moritz

De Zwitserse wintersportplaatsen St. Moritz en Davos stellen zich niet kandidaat voor de Olympische Winterspelen van 2022. De olympische aspiraties van beide plaatsen verdwenen gisteren in de prullenbak nadat de bevolking van het kanton Graubünden zich in een referendum had uitgesproken tegen kandidaatstelling. Van de stemgerechtigden stemde 52,66 procent tegen financiering van het olympische project.

„De stemming is een grote teleurstelling”, lieten de voorvechters van de kandidaatstelling in een verklaring weten. Zij hoopten dat de Winterspelen het toerisme en de lokale economie een steun in de rug zouden geven. De inwoners van Davos en St. Moritz zelf waren in meerderheid wel voor kandidaatstelling.

St. Moritz organiseerde de Winterspelen al twee keer, in 1928 en 1948. Daarna kreeg Zwitserland de Spelen nooit meer.

Beide bergdorpen leken hoge ogen te gooien voor 2022. De laatste jaren stonden bij de Winterspelen louter steden op zeeniveau centraal: Turijn (2006), Vancouver (2010) en Sotsji (2014).

Voor 2022 bestaat interesse in onder meer Spanje, Noorwegen en Polen en Slowakije. (AP, NRC)