Zware aanslag in Noord-Ierland verijdeld

Forensische experts van de Noord-Ierse politie onderzoeken het busje in Londonderry. Foto EPA / Paul Faith

De Noord-Ierse politie heeft verklaard vanmorgen een zware aanslag in Londonderry te hebben verijdeld. In het laadruim van een busje in een woonwijk werden vier mortieren volledig gebruiksklaar aangetroffen.

Volgens de politie was het de bedoeling om daarmee een politiebureau in de stad te bestoken. Als het was gelukt, zouden volgens de politie vele politiemensen zijn omgekomen, en het gebouw ernstig beschadigd zijn geraakt. Volgens de politie zouden de zelfgemaakte apparaten gemakkelijk hun doel hebben kunnen missen en hadden ze omliggende huizen kunnen raken.

De truck werd zondagavond op weg naar het centrum van Londonderry door de politie tot stoppen gedwongen. De ontdekking van de mortieren leidde ertoe dat in allerijl ruim honderd huizen in de tweede grootste stad van de provincie werden ontruimd. Bij de ontruiming zou de politie zijn bekogeld met stenen en minstens een benzinebom. Een verdacht pakket dat verderop werd gevonden bleek een hoax te zijn.

Er werden drie arrestaties verricht. De chauffeur van het busje en een man die op een motor achter de truck aanreed werden ter plekke gearresteerd. De derde verdachte werd later bij een inval in een huis in de kraag gevat. Het gaat om mannen van in de dertig, zeer waarschijnlijk leden van een radicale dissidente splintergroepering van de IRA.

Sinds 1998 maar weinig aanslagen geweest

In 1998 werd in de door Britten gecontroleerde regio vrede gesloten tussen de grotendeels katholieke Ierse nationalisten, die Noord-Ierland weer willen herenigen met Ierland, en de grotendeels protestantse unionisten, die willen dat Ierland deel blijft van het Verenigd Koninkrijk.

Desondanks vinden sporadisch aanslagen door nationalisten plaats. De laatste maanden, in aanloop naar de termijn van Londonderry als Engelse cultuurstad van 2013, zijn vaker regeringsgebouwen in de stad doelwit geweest van militanten.

Sinn Fein, de grootste Iers-nationalistische partij in de Noord-Ierse regionale regering, heeft de gepoogde mortieraanval veroordeeld.

    • Anouk van Kampen