Westra en Kelderman snel in proloog Parijs-Nice

De Nederlandse wielrenners Lieuwe Westra en Wilco Kelderman hebben in de 2,9 kilometer lange proloog van Parijs-Nice net naast de overwinning gegrepen. Westra (Vacansoleil) werd gisteren op één seconde achterstand derde, Kelderman (Blanco) op twee seconden vierde. De winst was voor Damien Gaudin. De drievoudig Frans kampioen achtervolging behaalde zijn eerste profzege op de weg. Hij is de eerste Franse winnaar van de proloog in Parijs-Nice sinds Laurent Brochard dertien jaar geleden. Zijn landgenoot Sylvain Chavanel werd tweede.

Westra – die vorig jaar achter Tourwinnaar Bradley Wiggins als tweede eindigde in de ‘Rit naar de Zon’ en een bergetappe won – toonde zich blij verrast met zijn derde plaats. „De proloog was heel kort en technisch, dus ik was gestart met het idee om zoveel mogelijk de schade te beperken. Ik heb risico’s genomen en vol doorgetrokken op de stukken waar dat kon. Dit resultaat mag er zijn. Het bewijst dat ik meer dan dik in orde ben. Als je niet goed bent, verlies je vijf of tien seconden. Maar er zat echt power achter. In de Ster van Bessèges en de Ronde van de Algarve ging het ook al goed en die lijn trek ik nu door. Ik denk dat ik op het goede moment in orde ben.”

Kelderman (21) bevestigde met de vierde plaats zijn goede vorm uit de Tour Down Under, waarin hij eerder dit jaar als zesde eindigde. De grote belofte van de Blancoploeg was tevreden met zijn prestatie maar benadrukte dat hij in de eerste belangrijke Europese rittenkoers van dit seizoen in dienst rijdt van Robert Gesink. De kopman van Blanco eindigde gisteren als negentiende, op zes seconden van winnaar Gaudin.

Moreno Moser (22) heeft zaterdag de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Italiaan van de ploeg Cannondale kwam na 188 kilometer solo over de finish in Siena. Ploeggenoot Peter Sagan maakte het feestje enkele seconden later compleet. De Slowaak was in de steile slotkilometer de sterkste van de achtervolgende groep. Moser, neef van oud-kampioen Francesco, was de eerste Italiaanse winnaar van de spectaculaire koers over de grindpaden van Toscane.

Marianne Vos heeft haar eerste wedstrijd op de mountainbike direct gewonnen. De wereld- en olympisch kampioene op de weg was de sterkste in de Afxentia Sunshine Tour en kondigde aan de komende periode meer wedstrijden op de mountainbike in te passen in haar wegprogramma. „Deze wedstrijd was een goede test qua deelnemersveld en ook qua parcours. Er deed een aantal internationaal goede renners mee. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan”, zei Vos tegen NUsport.