Vliegtuigen met problemen teruggekeerd naar Schiphol - ‘komt vaker voor’

Foto ANP / Robin Utrecht

Twee vliegtuigen die vanochtend rond half elf van Schiphol vertrokken zijn uit voorzorg teruggekeerd omdat de gezagvoerders technische problemen constateerden, zo meldt Luchtverkeersleiding Nederland. Hulpdiensten werden massaal opgeroepen, eveneens uit voorzorg, aldus een woordvoerder van Schiphol.

Twitter avatar 112Schiphol Schiphol Incidenten Al het andere binnenkomende verkeer is tijdelijk in de wacht gezet. De brandweer gaat het toestel volgen naar de gate.

Het gaat om een vliegtuig van Delta Airlines dat onderweg was naar Mumbai en een toestel van KLM met als bestemming Milaan, zo bevestigt een woordvoerder van Schiphol tegenover nrc.nl:

“Het toestel van Delta Airlines moest vlak na opstijgen rond 10.15 uur terugkeren naar de luchthaven omdat het kampte met motorproblemen. Het is inmiddels geland op de Polderbaan.

Daarnaast had een KLM-toestel dat om 10.30 uur was vertrokken problemen waarop de gezagvoerder besloot terug te keren. De aard van de technische problemen kunnen we nog niet bevestigen. De passagiers van beide toestellen zijn inmiddels opgevangen, en we gaan nog bekijken of we deze op korte termijn een nieuwe vlucht kunnen aanbieden.”

Gedurende korte tijd konden andere vliegtuigen niet landen op Schiphol waardoor korte vertraging is ontstaan voor arriverende toestellen. Nadat de toestellen veilig waren geland, werd de oproep voor de hulpdiensten teruggeschaald.

Twitter avatar 112Schiphol Schiphol Incidenten Er is inmiddels ook weer teruggeschaald naar vooralarm klein. Toestel was eerder vertrokken vanaf Schiphol richting Mumbai.
Twitter avatar 112Schiphol Schiphol Incidenten Vlak voor de Delta is op de Zwanenburgbaan KL1623(737) ook met motorproblemen geland nadat het vanaf dezelfde baan was vertrokken als de DL.

‘Dit is een standaardoperatie’

Een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland legt uit dat dit gaat om een gangbare procedure:

“Wij reageren hier wat minder aangeslagen op dan de pers op dit moment, omdat dit vaker voorkomt. De gezagvoerders hebben ons laten weten uit voorzorg te willen landen, in beide gevallen vanwege een technische storing, en hebben hen daar volgens een standaard operatie ruimte voor geboden.”

    • Annemarie Coevert