Verscherpt toezicht op VUmc opgeheven

AMSTERDAM - Exterieur van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc. In het academisch ziekenhuis is de eerste PET-MRI scanner van Nederland in gebruik genomen. Met de nieuwe scanner, die samen met Philips is ontwikkeld, kan zowel een patiënt tegelijkertijd een PET- en MRI-scan ondergaan. ANP LEX VAN LIESHOUT Het VUmc is na een periode van verscherpt toezicht nu weer vrijgesteld daarvan. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het verscherpt toezicht op het VUmc door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is met ingang van vandaag opgeheven. De inspectie liet weten genoeg vertrouwen te hebben in de maatregelen die de instelling heeft genomen om de patiëntveiligheid te garanderen.

Vorige maand werd het toezicht nog verlengd. De inspectie was er toen nog niet uit of en hoe het toezicht moest worden voortgezet. In aanloop naar het opheffen van het verscherpte toezicht besloot het VUmc vrijdag al om weer longoperaties uit te voeren.

Het Amsterdamse ziekenhuis werd in augustus voor een halfjaar onder verscherpt toezicht gesteld vanwege een conflict tussen medisch specialisten. Het conflict ontstond nadat een longpatiënt vorig jaar overleed op de intensive care. Dat zou gebeurd zijn doordat de specialisten niet goed samenwerkten. Volgens de inspectie is de communicatie en samenwerking tussen de medisch specialisten nu weer op peil.

De inspectie blijft de komende maanden wel nog steeds nauwlettend de werkwijze bij het melden en onderzoeken van calamiteiten door het ziekenhuis in de gaten houden. Ook is er extra aandacht voor de afdeling longchirurgie.

Interim-bestuursvoorzitter is blij met opheffing toezicht

In een reactie tegen Novum zegt interim-bestuursvoorzitter Fred Plukker verheugd te zijn over de beslissing van de inspectie. Hij benadrukt dat het ziekenhuis blijft werken aan het verbeteren van de samenwerking en communicatie binnen het ziekenhuis.

“De opheffing van het verscherpt toezicht is een groot compliment voor alle medewerkers, die voluit hebben meegewerkt aan de noodzakelijke verbeteringen.”

    • Anouk Eigenraam