Uitgelicht

Film

Inception (Christopher Nolan, 2010, VS/GB). Na de superhit The Dark Knight had Nolan de vrijheid om elke film te maken die hij wilde. Hij stofte een tien jaar oud plan af voor een actiefilm over een spion die kan inbreken in dromen en zo geheimen kan stelen of ideeën in iemands hoofd kan planten. Inception is een luxueuze blockbuster, met een hoofdrol voor Leonardo DiCaprio als de dromendief die op zijn reizen door het onderbewuste van anderen ook op zijn eigen trauma’s stuit.SBS 6, 20.30-22.30u.

Mýrin (Baltasar Kormákur, 2006, ICE/D/DK). Sfeervolle IJslandse politiethriller. Commissaris Erlundur (Ingvar Eggert Sigurðsson) onderzoekt de dood van een vrachtwagenchauffeur. In diens woning in een verpauperde wijk van Rejkjavik vindt hij, behalve een stapel gruwelporno, aanwijzingen dat het slachtoffer ooit een dochter had. Bij opgraving van haar lijk blijken de hersenen te ontbreken. Die zijn destijds naar een instituut voor genetisch onderzoek gestuurd. Arte, 22.20-23.55u.

Informatief

Dokument: Homopesten. Portret door Frans Bromet van homohaat in Nederland. De verhalen van homohaat tonen aan dat daders van pesterijen vaak buurtgenoten zijn. Helen is lesbisch. Haar buren plassen in haar tuin, bekladden de muren en gooien poep tegen de ramen. John en Rob worden door hun buren met de dood bedreigd. Maar als slachtoffers aangifte doen bij de politie wordt hun verhaal vaak afgedaan als burenruzie. Homodiscriminatie is een misdrijf en strafbaar, maar burenruzie is dat niet. Deze daders gaan meestal vrijuit. Ned.2, 23.00-23.55u.

Geschichte im Ersten: Stalins Tod. Op 2 maart 1953 sterft Josef Stalin. Anderhalf miljoen Russen defileren langs zijn baar. In het Kremlin flitsen de messen en aan het eind van het jaar is Nikita Chroesjtsjov partijleider en eindigt concurrent Beria voor een vuurpeloton. Voor deze documentaire werd gepraat met oud-medewerkers van veiligheidsdiensten, Chroesjtsjovs zoon, slachtoffers van de Goelag, historici en Stalins laatste nog levende dubbelganger. ARD, 23.30-00.15u.

Amusement

It’s Always Sunny in Philadelphia. Start van nieuw seizoen van de Amerikaanse sitcom over vier vrienden die met elkaar een Ierse pub hebben. De hoofdpersonen zijn op middelbare leeftijd nog altijd niet volwassen en zijn niet vies van verboden middelen. Met Charlie Day, Glenn Howerton, Kaitlin Olson, Rob McElhenney en Danny DeVito. Comedy Central, 19.20-19.45u.

’t Schaep in Mokum. Laatste aflevering. Arie dreigt Lena, Ellie en de rest van de krakers met een knokploeg uit zijn huis te gooien. Kootje gooit zich in de zenuwen en trekt zijn huwelijksaanzoek aan Doortje in. Lukas heeft Joke van Jeugdzorg ingeschakeld vanwege Lorenzo. Dat had hij nou niet moeten doen.Ned.1, 22.10-23.00u.