‘SNS probeerde klokkenluider fraudezaak om te kopen’

UTRECHT - Exterieurfoto van het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht.
UTRECHT - Exterieurfoto van het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht. Hoofdkantoor van SNS in Utrecht. Foto ANP / Erik van 't Woud

Bank en verzekeraar SNS Reaal zou afgelopen zomer meerdere malen zwijggeld hebben aangeboden aan de ingehuurde directrice van de vastgoedtak SNS Property Finance. Dat schrijft zowel het Financieele Dagblad als De Telegraaf vanmorgen.

Hetty van de Laar, zus van tv-presentatrice Irene van de Laar, hielp afgelopen jaar als directrice van het Belgische vastgoedadviesbedrijf Effix, bij de ontmanteling en verkoop van de buitenlandse vastgoedportefeuille van SNS waardoor de bank in financiële problemen raakte. Naar eigen zeggen stuitte ze al snel op fraude zoals geknoei met declaraties, valse facturen en opzettelijke vertragingen bij verkoop van vastgoedprojecten.

Toen ze de problemen aankaartte bij onder meer bestuursvoorzitter Ronald Latenstein en Property-Finance-directeur Jaap van Dijk gebeurde er niets. De ingehuurde kracht kreeg vervolgens wel verschillende bedragen aangeboden door een advocatenkantoor namens SNS, beginnend bij 180.000 euro en eindigend op 316.022 euro. Als tegenprestatie moest Van de Laar haar mond houden over malversaties bij de bank en over sommige SNS-medewerkers, onder wie de vorige maand gearresteerde interim-directeur Buck Groenhof.

Bank chanteerde en bedreigde Van de Laar

Groenhof, die eind november opstapte, was een van de mensen die in 2009 werden ingehuurd om orde op zaken te stellen bij de bank. Het vermoeden is dat hij samen met andere medewerkers miljoenen euro’s heeft weggesluisd en in eigen zak gestoken. Zijn voorlopige hechtenis is inmiddels met een maand verlengd. Daarnaast zijn er nog vijf andere verdachten aangehouden, onder wie de secretaresse van Groenhof.

Van de Laar weigerde het geld “uit principe” en deed in plaats daarvan aangifte bij de FIOD. Tegen het FD en De Telegraaf zegt Van de Laar dat de bank dreigde haar salaris alleen te betalen als ze het zwijggeld aannam. De bank zou vervolgens ook 168.000 euro aan achterstallig loon niet hebben betaald.

In een reactie tegen de NOS zegt SNS Reaal dat “uit intern onderzoek naar de signalen van mevrouw van de Laar medio 2012 geen grond voor haar beschuldigingen naar voren kwam.” Wel was het aanleiding tot uitbreiding van het onderzoek wat resulteerde in de aangifte tegen een ex-directeur en het op non-actief stellen van enkele externe medewerkers.

    • Anouk Eigenraam