‘SNS bood geld om te zwijgen over fraude’

Bank en verzekeraar SNS Reaal heeft een voormalig medewerker van de bank geld geboden om te zwijgen over mogelijke malversaties bij vastgoedtak Property Finance. Dat zegt de voormalige medewerker Hetty van de Laar vandaag in het Financieele Dagblad.

De vrouw werd door SNS Property Finance ingehuurd voor begeleiding bij de verkoop van vastgoed, waar de bank vanaf wilde. Zij deed later aangifte bij de opsporingsdienst Fiod tegen Buck Groenhof, voormalig directielid van SNS Property Finance. Hij zit sinds kort vast op verdenking van oplichting en witwassen.

De vrouw zegt in het FD dat zij lang geprobeerd heeft bij de bank zelf haar vermoedens van malversaties door Groenhof en een aantal medewerkers aan te kaarten. Omdat er niet naar haar geluisterd werd, stapte ze naar de Fiod. Volgens haar zou Groenhof, die was ingehuurd om de vastgoedtak af te bouwen, SNS hebben gebruikt als melkkoe, waar hij zelf en bevriende managers veel geld aan verdienden, met valse facturen. Die keurde Groenhof volgens Van de Laar zelf goed.

Ze heeft het geld dat SNS haar bood uit principe niet geaccepteerd en ook omdat ze vervolgens had moeten beloven nooit meer iets over Groenhof en andere medewerkers te zullen zeggen, aldus Van de Laar.

SNS Reaal wil niet reageren zolang het onderzoek naar Groenhof en drie andere medewerkers van SNS Property Finance nog loopt. Deze medewerkers werden een paar weken geleden door de vastgoedtak van SNS op non-actief gesteld.

Advocaat Jerry Hoff zegt dat zijn cliënt Groenhof „staat te trappelen van ongeduld” om volledige opening van zaken te geven als hij niet meer in beperkingen zit. „Er zijn nu te veel verhalen over hem, waarin fantasie een grote rol speelt.”

Het voorarrest van Groenhof werd afgelopen vrijdag met 30 dagen verlengd.