Smeekens en Wüst uitblinkers in Erfurt

Schaatsster Ireen Wüst mag bij de WK afstanden, over drie weken in Sotsji, meedoen aan liefst vijf afstanden. De Europees en wereldkampioen allround schitterde dit weekeinde bij wereldbekerwedstrijden in Erfurt, waar ze won op de ploegenachtervolging en de 1.500 meter, en als tweede eindigde op de 1.000 meter. Naast deze drie afstanden plaatste Wüst zich al eerder voor de drie kilometer in Sotsji.

Schaatsbond KNSB besloot gisteren om de kopvrouw van de TVM-ploeg ook te selecteren voor deelname aan de vijf kilometer, waarop ze onlangs bij de WK allround sneller was dan de Nederlandse deelneemsters in Erfurt. „Gezien de tijden op de 5.000 meter moet ik daarop ook in de medailles kunnen rijden”, aldus Wüst op de website schaatsen.nl.

In de sfeervolle Gunda Niemann-Stirnemannhalle in Erfurt was vooral de 1.500 meter van Wüst van uitzonderlijke klasse. In 1.55,61 – dezelfde tijd als waarin Hans van Helden in 1976 een legendarisch wereldrecord reed bij de mannen – verpulverde ze ondanks de zware omstandigheden het baanrecord van Anni Friesinger. De regerend olympisch kampioene op de schaatsmijl was bijna drie seconden sneller dan de nummers twee Diane Valkenburg (1.58,32) en drie Marrit Leenstra (1.58,38). „Ik was wel enigszins verbaasd toen ik over de finish kwam”, zei Wüst na afloop tegen de NOS. „Ik weet niet waarom de verschillen zo groot waren. De omstandigheden waren wel zwaar en het gaat bij mij al een tijdje erg lekker. Ik rijd heel makkelijk.”

Bij de mannen blonk Jan Smeekens uit, met winst op beide 500 meters. Nadat hij zaterdag al in 35,06 de Japanner Joji Kato (35,16) had verslagen, was de sprinter uit de Brand Loyaltyploeg gisteren de enige die de grens van 35 seconden slechtte. In 34,96 bleef hij Kato (35,05) opnieuw voor. Ook bij de vorige wereldbekerwedstrijden in Calgary won Smeekens beide 500 meters. Hij leidt het klassement om de wereldbeker. Goud bij de WK afstanden in Sotsji? „Ik kan moeilijk ontkennen dat ik een favoriet ben. Het is een mooi gegeven en ik ga er alles aan doen om dat ook waar te maken.”

De middenafstanden bij de mannen werden gewonnen door buitenlandse schaatsers. Op de 1.500 meter was de Pool Zbigniew Brodka gisteren de snelste in 1.46,88, vóór de Let Haralds Silovs (1.46,98). Derde werd de Amerikaan Brian Hansen, die zaterdag al verrassend de 1.000 meter won. In 1.09,79 versloeg hij Stefan Groothuis (1.09,84). De nationale sprintkampioen lijkt zich te herstellen van een tegenvallend WK sprint en eerdere wereldbekerwedstrijden.