Zakenmagnaat Slim weer de rijkste ter wereld, ondanks verlies op KPN

De Mexicaan Carlos Slim blijft in de lijst van Forbes de rijkste man ter wereld. Ondanks het verlies van 1,7 miljard dollar dat Slim met zijn bedrijf América Móvil maakt op zijn investering in KPN, is hij nog 73 miljard dollar waard. De eigenaar van Zara, Amancio Ortega, stoot superbelegger Warren Buffet uit de top 3.

Carlos Slim tussen de schilderijen. Foto Hollandse Hoogte / Adriana Zehbrauskas / Polaris

De Mexicaan Carlos Slim (73) blijft in de lijst van Forbes de rijkste man ter wereld. Ondanks het verlies van 1,7 miljard dollar dat Slim met zijn bedrijf América Móvil maakt op zijn investering in KPN, is hij nog 73 miljard dollar waard. De eigenaar van Zara, Amancio Ortega, stoot superbelegger Warren Buffet uit de top 3.

De rijken zijn weer iets rijker geworden, schrijft Forbes. Het collectief vermogen van de 1.426 rijkste mensen ter wereld bedraagt 5,4 biljoen dollar, een jaar geleden was dat nog 4,6 biljoen. Vorig jaar werd de lijst nog gekenmerkt door de vele verliezers, dit jaar was de verhouding tussen winnaars en verliezers 4 tegen 1.

Modefabrikanten gaan er flink op vooruit

Vooral de modefabrikanten gingen er flink op vooruit. Renzo Rosso, de man achter modemerk Diesel, kwam nieuw binnen in de lijst met een vermogen van drie miljard dollar. Stefan Persson, voorzitter bij H&M en zoon van de oprichter, is 28 miljard dollar waard en staat daarmee twaalfde op de lijst.

Het is echter Amancio Ortega die dit jaar de beste zaken deed. De oprichter van Inditex (waar de winkels Zara, Massimo Dutti en Stradivarius onder vallen) zag zijn vermogen met 19,5 miljard dollar stijgen naar 57 miljard. De aandelen van Inditex stegen dit jaar met 50 procent. Ortega is geen directeur meer van Inditex maar bezit nog wel 60 procent van de aandelen.

Amancio Ortega. Foto Inditex GroupAmancio Ortega. Foto Inditex Group

América Móvil verloor miljarden op investering KPN

América Móvil, het bedrijf van Carlos Slim, nam in mei 2012 28 procent van KPN over voor 8 euro per aandeel. Dat aandeel staat nu onder de drie euro, waardoor het bedrijf nu al meer dan 1,7 miljard euro verlies heeft geleden op de investering. Toch gaat Slim er dit jaar 4 miljard op vooruit ten opzichte van vorig jaar.

Carlos Slim investeerde in drie voetbalclubs

Zijn financiële onderneming Grupo Financiero Inbursa heeft het een stuk beter gedaan, net als zijn conglomeraat Grupo Carso. Slim nam ook een aandeel van dertig procent in de Mexicaanse voetbalclubs Leon en Pachuca, daarnaast werd hij na een investering van 2 miljoen euro grootaandeelhouder van de Spaanse voetbalclub Real Oviedo.

De nummer twee op de lijst van Forbes is Bill Gates. De oprichter van Microsoft heeft een vermogen van 67 miljard dollar en werd door zijn investeringen in een jaar 6 miljard dollar rijker. Gates schenkt veel van zijn geld aan goede doelen. Net als belegger Warren Buffet die voor het eerst sinds 2000 niet meer in de top drie staat. Hij werd wel 9,5 miljard dollar rijker waarmee zijn vermogen groeide naar 53,5 miljard.

Charlene de Carvalho-Heineken. Foto ANP / Jeroen JumuletCharlene de Carvalho-Heineken. Foto ANP / Jeroen Jumulet

De eerste Nederlander op de lijst is te vinden op plek 94. Charlene de Carvalho-Heineken, enige erfgenaam van Freddy Heineken, heeft volgens Forbes een vermogen van elf miljard dollar. In totaal staan er zes Nederlanders op de lijst van Forbes.