Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Negentienjarige Roemeense opgepakt voor roof Kunsthal

Een negentienjarige Roemeense vrouw is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het onderbrengen van de gestolen kunstwerken. Foto ANP / Robin Utrecht

Een 19-jarige Roemeense vrouw is maandag in Rotterdam opgepakt voor de diefstal van zeven schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal. De vrouw, de vriendin van een eerder aangehouden 28-jarige Roemeen, wordt verdacht van betrokkenheid bij het onderbrengen van de werken, meldt de politie.

De schilderijen zijn vermoedelijk direct na de roof naar een Rotterdamse woning gebracht, waarin op dat moment onder anderen de vrouw verbleef. In de woning zijn de lijsten van de doeken gehaald. Later zijn de schilderijen naar Roemenië gebracht.

Vrouw is de vriendin van één van de drie opgepakte verdachten

In de zaak werden op 21 januari al drie Roemenen van 23, 25 en 28 jaar aangehouden in hun thuisland. De 28-jarige man is de vriend van de 19-jarige vrouw. De politie kwam de 25- en 28-jarige mannen op het spoor door vele tientallen uren aan camerabeelden van de Kunsthal en camera’s uit de omgeving te bekijken. Gekeken werd daarbij of bezoekers aan de Kunsthal voorafgaand aan de roof zich verdacht gedroegen.

Op de beelden vielen twee mannen op door hun gedrag en de frequentie van hun bezoeken aan de Kunsthal. De twee worden verdacht van het voorbereiden van de kunstroof, de 23-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij de roof. Het drietal zit nog vast en wordt door de Roemeense politie verhoord.

Schilderijen zijn nog steeds niet gevonden

De politie heeft de schilderijen nog niet weten te lokaliseren, maar hoopt nog steeds dat dat wel gaat lukken. Inmiddels heeft de politie naar eigen zeggen al wel veel in kaart gebracht, ‘ook als het gaat om andere personen die mogelijk betrokken zijn geweest bij de heling’.

Gisteren werd bekend dat twee van de zeven schilderijen, die in oktober uit de Rotterdamse Kunsthal werden geroofd, mogelijk in vlammen zijn opgegaan.

De moeder van een van de verdachten is daarvoor verantwoordelijk, stelt de Roemeense zender Antena 3. Het zou gaan om de schilderijen van Matisse en Gauguin.

Roof in de Kunsthal was goed voorbereid

De roof is gezien de snelheid waarmee deze gepaard ging volgens de politie goed voorbereid. De diefstal vond plaats in de nacht van 15 op 16 oktober. De gestolen werken zijn Tête d’Arlequin uit 1971 van Pablo Picasso, La Liseuse en Blanc et Jaune uit 1919 van Henri Matisse, Waterloo Bridge, London uit 1901 en Charing Cross Bridge, London uit hetzelfde jaar van Claude Monet, Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée uit 1888 van Paul Gauguin, Autoportrait uit circa 1889-1891 van Meyer de Haan en Woman with Eyes Closed uit 2002 van Lucian Freud.