PvdA: plannen WW en ontslagrecht mogelijk van tafel

De plannen die het kabinet heeft met de WW en ontslagrecht kunnen mogelijk gedeeltelijk of geheel van tafel. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer sluit niet uit dat dat de uitkomst zal zijn van het sociaal overleg. “Ik denk dat er nu een beweging mogelijk is in de richting van de FNV.” De achterban van de FNV weigert vooralsnog voorzitter Ton Heerts een mandaat te geven om te praten over aanpassing van de WW-duur en het ontslagrecht.

Ook Jongerius ziet ruimte uitstellen arbeidsmarkt

Ook voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius ziet ruimte ontstaan bij de PvdA-fractie om de hervormingen op de arbeidsmarkt uit te stellen. Ze verwijst naar uitspraken van PvdA-Kamerlid Mei Li Vos, die vandaag in de Volkskrant de wensen van de vakbonden “niet raar” noemt. “Dat is een teken dat de PvdA-fractie ruimte aan het maken is”, zegt Jongerius vanmiddag in NRC.

Toch acht Jongerius het “vrijwel kansloos” dat er één alomvattend sociaal akkoord komt. “Niet de FNV maar dit kabinet is het probleem.” Vanwege het ontbreken van een meerderheid in de Eerste Kamer kan het kabinet geen “knopen doorhakken als het moeilijk wordt”, zegt Jongerius.

“Asscher heeft geen volledig politiek mandaat. Hij zou de rol van spelverdeler op zich moeten nemen, maar dat kan hij nu niet.”

Cruciale confrontatie met FNV-bonden

Het meest haalbare scenario, voorspelt Jongerius, is dat het kabinet er in slaagt om deelakkoorden te bereiken met oppositiepartijen in wisselende samenstelling.
Jongerius twijfelt er niet aan dat FNV-voorzitter Ton Heerts vanaf morgen gaat onderhandelen met werkgevers en kabinet.

Vandaag wacht haar opvolger een cruciale confrontatie met de voorzitters van de aangesloten FNV-bonden over zijn mandaat. Die vergadering volgt op een ledenraadpleging waar de FNV-voorzitter vrijdag tegen zijn zin een ‘onderhandelingsverbod’ kreeg opgelegd over WW en ontslagrecht. Heerts dreigde toen de onderhandelingen te staken omdat hij zich niet met “de handen op de rug” naar Den Haag laat sturen.

    • Ariane Kleijwegt en Thijs Niemantsverdriet