Opinie

    • Hans Beerekamp

Pedo geen pre in Rome

RKK deed donderdag verslag uit Castel Gandolfo
RKK deed donderdag verslag uit Castel Gandolfo

Bij een volgende pauswisseling zal de Nederlandse televisie er minder aandacht aan besteden, om de simpele reden dat de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) dan geen zendgemachtigde meer zal zijn. Nu dat nog wel het geval is, pakken RKK én KRO beide uit, of er nu wel of niet iets te melden valt.

Zo deden Wilfred Kemp en Stijn Fens gisteren in Kruispunt (RKK) uitgebreid verslag van hun weekend in Rome. Geen Angelus op het Sint Pieterplein, maar wel een gesprek met de pauselijke opticien en vragen aan een Romeinse kaasboer en bloemenverkoper, welke kaas en bloem ze de emeritus paus het liefst zouden willen geven (rijpe Castelmagno, margriet).

Donderdag waren we dankzij RKK ook al rechtstreeks aanwezig bij het einde van het pontificaat van Benedictus XVI, een visueel karig en wereldlijk evenement, voor een institutie die leeft bij de gratie van tot de verbeelding sprekende rituelen. Voor een vrijwillig vertrekkende paus bestaan die rituelen nog niet, dus zagen we twee leden van de Zwitserse Garde een hellebaard aan een haak hangen, waarna de deur van het vakantiepaleis in Castel Gandolfo gesloten werd. De paus zelf liet zich niet meer zien.

Er treedt nu een fase in die zich eveneens slecht laat illustreren, maar waar desondanks de televisie gretig over speculeert: conclaaf en preconclaaf, met andere woorden het omhoog steken en afbranden van mogelijke pauskandidaten.

Kardinaal Ad Simonis mocht in Kruispunt voor de zoveelste keer vertellen dat niemand paus wil worden en dat Joseph Ratzinger met zijn handen over zijn hoofd zat toen hij in het vorige conclaaf „de guillotine zag aankomen.”

Stijn Fens, Vaticaanexpert van de RKK, ziet het een beetje anders: „Aan de Heilige Geest heb je niet genoeg. Dit gaat om macht, hier worden machtsspelletjes gespeeld waar onze Tweede Kamerfracties hun vingers bij kunnen aflikken.” En dan zien we beelden van elkaar kussende kardinalen, druk doende met netwerken, hoezeer ze dat ook ontkennen.

De Belgische kerkrechtgeleerde Rik Torfs ging in Brandpunt (KRO) nog een stapje verder. Op weg naar Viterbo voor een kleine historische reportage, werd Torfs gebeld met het nieuws dat de Schotse kardinaal OBrien was afgetreden, na beschuldigingen van seksueel misbruik. Torfs pakte de camera en zei er recht in dat hier iemand uitgeschakeld werd voor de opvolging. En met hem alle kandidaten uit noordelijke landen: „In Italië denken ze nog altijd dat seksueel misbruik iets is voor Nederlanders, Vlamingen, Amerikanen, maar niet voor serieuze mensen bezuiden de Alpen.” In Polen houdt ook niemand seksueel misbruik in de kerk voor mogelijk, leerden we zaterdag uit een reportage in EenVandaag (TROS). Hoe durf je het te denken....

    • Hans Beerekamp