Oud-hockeyer Schnitger (97) overleden

Voormalig hockeyinternational Hans Schnitger is in de nacht van vrijdag op zaterdag in Delden overleden. Schnitger, die 97 jaar oud werd, was de oudste nog levende olympiër van Nederland.

Schnitger, geboren op 15 augustus 1915 in Enschede, was één van de drijvende krachten achter de plaatselijke hockeyclub PW. Daarmee behaalde hij in 1939 het kampioenschap van de eerste klasse, en daarmee de eerste landstitel van de Enschedese club.

Met de Nederlandse hockeyploeg kwam Schnitger onder meer uit op de controversiële Olympische Spelen van Berlijn, in 1936.

In de halve finale werd Nederland met 3-0 verslagen door gastland Duitsland. In de strijd om de bronzen medaille, in de stromende regen tegen de Franse nationale ploeg, maakte Schnitger vlak voor tijd de winnende treffer namens Nederland (4-3), aldus sportkoepel NOC*NSF op de website.

Ook in een andere functie maakte Schnitger de Olympische Spelen mee. In 1968 (Mexico) en 1972 (München) was hij twee keer achter elkaar chef d’equipe van de Nederlandse hockeyploegen, zowel de dames als de heren.

In een reactie roemt oud-hockeyer André Bolhuis, tegenwoordig voorzitter van NOC*NSF, de betekenis van Schnitger voor de Nederlandse sportwereld. „Zijn bijdrage aan de cricket-, golf- en hockeysport is uniek geweest”, aldus Bolhuis op de website van NOC*NSF. „Samen met Ab van Grimbergen maakte hij het Nederlands hockeyelftal voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen.”

Bolhuis maakte in 1973 deel uit van de Nederlandse mannenploeg die in het Wagener Stadion in Amstelveen voor het eerst de wereldtitel won. In de finale versloeg de ploeg favoriet India na het nemen van strafballen.

Na het overlijden van Hans Schnitger is nu oud-waterpoloër Hans Maier (96) de oudste nog levende Nederlandse olympiër. Ook hij deed in 1936 mee aan de Olympische Spelen van Berlijn.