Opnieuw voorzorgslanding vliegtuig bij Schiphol

Luchtopname van de luchthaven Schiphol. Foto ANP / Jerry Lampen

Opnieuw is vandaag een vliegtuig in de problemen geraakt boven Schiphol. Er zouden vogels terecht zijn gekomen in de motor van een een toestel van Easyjet. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is het toestel, dat op weg was naar Londen Luton, veilig geland. Eerder vandaag landden daar ook al twee vliegtuigen veilig na problemen.

Twitter avatar 112Schiphol Schiphol Incidenten Wederom groot vooralarm: Easyjet 405M keert terug naar Schiphol na een vermoedelijk birdstrike.
Twitter avatar 112Schiphol Schiphol Incidenten Easy 405M: Touchdown op de baan 09-27. Brandweer gaat zo de eventuele schade aan het toestel bekijken.
Twitter avatar 112Schiphol Schiphol Incidenten De brandweer adviseert de piloten de motoren op de baan uit te schakelen. De passagiers gaan het toestel via een trap verlaten.

Het toestel van Easyjet, een Airbus A319, maakte kort na vertrek van de Amsterdamse luchthaven rond 19.00 uur rechtsomkeert voor een voorzorgslanding. Ganzen zouden volgens tweets van 112Schiphol de mogelijk oorzaak zijn van de laatste problemen. De bijna 150 passagiers hebben het toestel moeten verlaten. Een ander vliegtuig brengt ze aan het einde van de avond alsnog naar Londen.

Vanochtend ook al twee voorzorgslandingen

Een vliegtuig van Delta Airlines onderweg naar Mumbai kreeg vanochtend na het opstijgen te kampen met motorproblemen en keerde terug naar Schiphol, waar het veilig landde. Ook een toestel van KLM met bestemming Milaan keerde na technische problemen terug.

Een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland zei vanochtend dat het ging om een gangbare procedure:

“Wij reageren hier wat minder aangeslagen op dan de pers op dit moment, omdat dit vaker voorkomt. De gezagvoerders hebben ons laten weten uit voorzorg te willen landen, in beide gevallen vanwege een technische storing, en hebben hun daar volgens een standaard operatie ruimte voor geboden.”

    • Anouk van Kampen