Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Weer vijf Nederlandse universiteiten in wereldwijde top 100

Het DeltaLloyd Solar Boat Team tijdens de onthulling van de nieuwe zonneboot door de TU Delft vorig jaar. Deze universiteit scoort van de Nederlandse universiteiten net als vorig jaar het hoogst.
Het DeltaLloyd Solar Boat Team tijdens de onthulling van de nieuwe zonneboot door de TU Delft vorig jaar. Deze universiteit scoort van de Nederlandse universiteiten net als vorig jaar het hoogst. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Vijf Nederlandse universiteiten staan opnieuw in de top 100 van universiteiten met de beste reputatie ter wereld. Ze staan op de vandaag gepubliceerde World Reputation Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Ook vorig jaar stonden vijf Nederlandse universiteiten in de ranglijst.

De TU Delft scoort van de Nederlandse universiteiten net als vorig jaar het hoogst. Vanaf vijftig geeft de lijst geen exacte rang per universiteit, maar zijn de universiteiten per tien alfabetisch gerangschikt. Delft staat op plek 51-60, gevolgd door de Universiteit van Leiden op plek 61-70. Vorig jaar stond de Universiteit van Leiden nog op de 81-90e plek. De Universiteit van Amsterdam moet het doen met plek 81-90, een rang lager dan een jaar eerder. Verder staan ook de universiteiten van Utrecht (80-89) en Wageningen (91-100) in de lijst.

De lijst is samengesteld op basis van onderzoek onder bijna zeventienduizend academici wereldwijd. De Amerikaanse Harvard University voert de lijst net als vorig jaar aan. De lijst wordt verder met 43 noteringen gedomineerd door universiteiten uit de Verenigde Staten.