Onvrede bij bouwers over komst Verhagen

Bouwers zien liever een 'minder politiek figuur' de bouw leiden dan Maxime Verhagen. Foto ANP/Bas Czerwinski

Een aantal grote bouwbedrijven overweegt uit Bouwend Nederland, met 4.500 aangesloten bedrijven de grootste ondernemersorganisatie in de sector, te stappen. Dat bevestigen bouwbedrijven na berichtgeving in het vakblad voor de bouw, Cobouw vandaag tegenover NRC Handelsblad.

‘Crisis vergt iemand met ondernemerschap’

Aanleiding is onvrede over de aanstelling van voormalig minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) als nieuwe voorzitter en de hoogte van het lidmaatschapsgeld. Topman Bert van der Els van Heijmans, de twee na grootste bouwer van Nederland, verzet zich in Cobouw openlijk tegen de politicus:

“Verhagen is een prima vent, maar hij is wel erg verbonden met het CDA. Ik heb liever dat een minder politiek figuur de bouw gaat leiden.”

De woordvoerder van het bedrijf voegt daar desgevraagd aan toe dat “de crisis in de bouw om een voorzitter met een ander profiel vraagt, om iemand met ondernemerschap”.

Bouwend Nederland maakte vorige maand bekend dat Verhagen de opvolger wordt van Elco Brinkman, een ander CDA-boegbeeld en volgens sommigen de belangrijkste lobbyist van het land. Verhagen zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

‘Geen vriendjespolitiek’

VolkerWessels, de een na grootste bouwer, heeft volgens bronnen kritiek op de procedure van de aanstellening van Verhagen, niet zozeer op hem als persoon. VolkerWessels wil zelf geen commentaar geven.

Directeur Jan van Tuinen van Bouwend Nederland zegt in een schriftelijke reactie dat Verhagen door het algemeen bestuur unaniem is verkozen. Vicevoorzitter Henk Bol zegt in het ledenblad dat “van vriendjespolitiek ook geen sprake” is.

VolkerWessels en Strukton hebben kritiek op de contributie (0,26 promille van de jaaromzet in Nederland). „In deze tijd is het heel normaal alle grote kosten te heroverwegen”, zegt een woordvoerder van VolkerWessels, dat naar verluidt negen ton per jaar betaalt.