Nanninga, Veendams voorbeeld

De gedachten gaan uit naar Dick Nanninga. Voor eeuwig beroemd dankzij één kopbal. 1978, finale WK voetbal, Argentinië-Nederland. De gelijkmaker, acht minuten voor tijd, van invaller Nanninga. Ook de rest is geschiedenis. Rensenbrink, bal op de paal, bloed ook, Argentinië wint na verlenging met 3-1.

34 jaar later. Nanninga ligt in een Belgisch ziekenhuis. In coma, na een operatie waarbij een onderbeen was afgezet. Ach, zolang hij zijn hoofd nog had, kon hij toch scoren, nietwaar? Maar hij werd maar niet wakker.

Nanninga, Groninger die zijn professionele voetballoopbaan begon bij SC Veendam. Spits die probeerde zijn bakkebaarden tot de enkels te laten reiken. Maakte furore in het zuiden, bij Roda JC. Meer op karakter dan op talent haalde hij het nationale elftal. En dankzij dat hoofd dus, vooral.

SC Veendam ligt op apegapen. De wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Volendam had zomaar de laatste uit de geschieden van de club in het betaalde voetbal kunnen zijn. Het geld is op, de salarissen over februari zouden niet meer kunnen worden uitbetaald. Voor de tweede maal in de recente geschiedenis dreigt de ondergang van Veendam, maar ook voor de tweede maal stond een sponsor met een groot clubhart op. Hij trok de portemonnee, zijn bedrijf kan het blijkbaar lijden.

Maar voor hoelang nog? Onmiskenbaar is de economische crisis het betaald voetbal binnengeslopen. Eerder dit seizoen legde in Apeldoorn AGOVV het loodje. Elk bedrijfsfaillissement, en daarvan zijn er momenteel vele, is een potentiële bedreiging voor de bvo’s, betaald voetbalondernemingen. Weer een sponsor, groot of klein, minder.

Veendam, stad van nog geen 30.000 inwoners, in een dunbevolkte regio. De veenkoloniën. Is er genoeg potentie voor een tweede club in de provincie, of slokt FC Groningen alles op? Het valt te vrezen. Tenzij er een wonder gebeurt. Zoals met de nu 64-jarige Dick Nanninga. Na enkele maanden ontwaakte hij. Een onderbeen minder, het hoofd en ook de rest is er nog. Heeft hij die finale toch nog gewonnen.

John Kroon

    • John Kroon