Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Mogelijk elf doden door Diane-35-pil, maar pil hoeft niet van de markt

epa03561923 Two packs of the contraceptive 'Diane 35' by Bayer are photographed at a pharmacy in Munich, Germany, 30 Jauary 2013. France on 30 January announced the suspension of a popular acne drug commonly used as a contraceptive pill after it was found to have caused four deaths. The National Agency for the Safety of Drugs and Health Products (ANSM) said that 'Diane 35', which is made by German company Bayer and licensed in 135 countries, would be withdrawn from sale in three months. EPA/PETER KNEFFEL
epa03561923 Two packs of the contraceptive 'Diane 35' by Bayer are photographed at a pharmacy in Munich, Germany, 30 Jauary 2013. France on 30 January announced the suspension of a popular acne drug commonly used as a contraceptive pill after it was found to have caused four deaths. The National Agency for the Safety of Drugs and Health Products (ANSM) said that 'Diane 35', which is made by German company Bayer and licensed in 135 countries, would be withdrawn from sale in three months. EPA/PETER KNEFFEL

In Nederland zijn mogelijk elf vrouwen overleden door het gebruik van de Diane-35-pil, zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De verwachting is dat het aantal meldingen van sterfgevallen die mogelijk in verband staan met de pil nog zal toenemen.

In bijna alle gevallen gaat het om zeer jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie. Het CBG noemt de recente meldingen van sterfgevallen zorgelijk:

“Het CBG is geschrokken van de recente meldingen over Diane-35 die nu pas bekend zijn geworden en volgt de ontwikkelingen op de voet.”

Toch wordt vrouwen die de pil gebruiken niet aangeraden met het gebruik ervan te stoppen. Voorzitter van het CBG Bert Leufkens zei eerder vandaag in Trouw:

“Stoppen met het medicijn kan nadelig zijn, neem alleen al ongewenste zwangerschap. Want ook al is het hier formeel geen middel voor anticonceptie, wij denken dat het wel vaak zo wordt gebruikt. Die 160 duizend gebruiksters: zoveel vrouwen met ernstige acne zijn er helemaal niet.”

Ook wil het CBG de pil niet van de markt halen:

Het CBG wil Diane-35 op dit moment niet van de markt halen omdat dit betekent dat het geneesmiddel onthouden zou worden aan patiënten die daar baat bij kunnen hebben, zoals patiënten met zware vormen van acne en overbeharing.

Voor zover bekend is Diane-35 niet gevaarlijk voor vrouwen die de pil al langere tijd slikken.

‘Pil niet meer aan nieuwe patiënten voorschrijven’

Wel adviseert het CBG huisartsen de Diane-35-pil voorlopig niet meer voor te schrijven aan nieuwe patiënten. Dit omdat het risico van trombose het hoogst is in de eerste maanden van gebruik. De Diane 35-pil wordt vooral voorgeschreven ter behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid. De pil wordt in Nederland ook gebruikt als anticonceptie.

Een deel van de sterfgevallen is langer dan tien jaar geleden. Het advies volgt op de nieuwe meldingen die het CBG onlangs heeft ontvangen van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Volgens het CBG is het risico op trombose en longembolie bij Diane-35 zeldzaam, en waren fatale gevallen in Nederland niet bekend. Tot voor kort meende het college dat de risico’s onder controle waren.

Frankrijk haalde de pil onlangs van de markt nadat was gebleken dat daar vier doden waren gevallen. In Nederland worden eerst de resultaten van een herbeoordeling afgewacht. Die moeten nog in het voorjaar beschikbaar zijn.