Manchester United-Real Madrid: de wijn

Of Real Madrid vanavond nu wel of niet ten koste van Manchester United de kwartfinale van de Champions League haalt, na afloop zullen José ‘The Special One’ Mourinho en Alex ‘The Boss’ Ferguson een glas wijn met elkaar drinken. Sedert 2004 is zulks te doen gebruikelijk. Mourinho, toen nog trainer van FC Porto, schakelde destijds op Old Trafford de Mancunians uit. En in plaats van dat Sir Alex daarna zijn bloed wilde drinken, nodigde de Schot hem uit om in zijn kantoor een glas wijn te komen drinken en te proosten op zijn succes.

‘Je moet een wedstrijd snel van je af kunnen zetten’, vond Ferguson. ‘Nog de avond zelf bij een glas wijn. Anders wordt het een obsessie.’

Het is een verhaal dat al een tijdje de ronde doet. Helaas heeft niemand mij nog kunnen vertellen wat er nu precies gedronken werd. Wel gaat het gerucht dat Mourinho hoe dan ook zelf de wijn meeneemt. De vorige keer was deze volgens hem niet te drinken.

Maar wat brengt hij dan mee naar Manchester? In ieder geval geen wijn die afgesloten is met een schroefdop. In 2006 heeft de Portugees Mourinho zich door Amorim, de grootste kurkproducent ter wereld en eveneens van Portugese komaf, laten strikken om als global brand ambassador op te treden. Kortom, op die fles zit een kurk.

Vervolgens vermoed ik dat er sprake zal zijn van rood. Macho’s als Ferguson en Mourinho zullen wit iets voor watjes te vinden. Rood dus. Maar waar vandaan? Uit Spanje? Eerlijk gezegd kan ik het mij niet voorstellen. Als Mourinho uit streekchauvinistische overwegingen iets uit de buurt van de Spaanse hoofdstad meeneemt, krijgt hij van Ferguson wellicht te horen dat hij volgende keer toch maar weer de wijninkopen gaat doen.

De Vinos de Madrid staan nog niet bekend als Champions League, al doet een aantal producenten als Bernabeleva, Marañones en El Ragajal ontzettend hun best om af te rekenen met het predicaat ‘bulkwijnregio’.

Rioja dan misschien? Omdat dit de favoriete wijn is van collega Louis van Gaal. Of daarom juist niet? Het blijft gissen maar ik houd het er toch op dat de Portugees Mourinho ook met een Portugees komt aanzetten.

En dan vermoed ik eveneens dat hij iets zal meebrengen uit de contreien waar zijn grote doorbraak begon, uit de Douro, de wijnstreek waar Porto ligt. Welke? Keuze te over. Want behalve port wordt er daar de laatste jaren bijzonder goed niet-versterkt rood gemaakt, veelal van autochtone druiven.

Wellicht is Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo, Colheita Unoaked 2010 dan een mooie keuze. In volle overtuiging op fruit gemaakt. Kersen, cassis, bessen, bramen, frambozen, pruimen. Maar zonder dat het wee wordt. Specerijen, tannines en sappige bitters laten een serieuze ondertoon doorklinken.

Daarbij is het een wijn waarvan ik hoe dan ook zeker weet dat deze bij Sir Alex in de smaak zal vallen. De populariteit van deze quinta buiten de Portugese landsgrenzen is mede te danken aan Brendan Garrity, een Schot die de wijnen van dit domein in forse hoeveelheden importeert.

    • Harold Hamersma