Leger: Belmokhtar gedood bij aanslag

FILE - This image taken from video provided by the SITE Intel Group made available Thursday Jan. 17, 2013, purports to show militant militia leader Moktar Belmoktar. The head of Chad's military has announced Saturday March 2, 2013, on state television that Chadian troops deployed in northern Mali have killed Moktar Belmoktar, the international terrorist responsible for the attack on a natural gas plant in Algeria that resulted in the death of dozens of foreigners. The French military, which is leading the offensive in northern Mali, says it cannot confirm the information. (AP Photo/SITE Intel Group) THE ASSOCIATED PRESS HAS NO WAY OF INDEPENDENTLY VERIFYING THE CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS PICTURE. MANDATORY CREDIT: SITE Intel Group AP

Mali

Leger: Belmokhtar gedood bij aanslag

De Algerijnse terrorist Mokhtar Belmokhtar zou dit weekend zijn gedood tijdens een aanval op een basis van islamitische rebellen in Mali. Dat heeft een officier van het leger van Tsjaad zaterdag gemeld. Frankrijk kon de dood van de Al-Qaeda-leider gisteren echter niet bevestigen. Belmokhtar, bijnaam ‘the uncatchable’, is al vaker doodverklaard.

De basis in Mali werd volgens het leger van Tsjaad rond het middaguur volledig verwoest. Zeven islamitische terroristen, onder wie Belmokhtar, zouden daarbij omgekomen zijn. Belmokhtar was leider van de terroristengroep ‘Ondertekenaars in bloed’, die de gijzelingsacie in het Algerijnse gascomplex uitvoerde waarbij 81 doden vielen. Frankrijk was een klopjacht begonnen op hem na de gijzelingsactie. Reuters