Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Leef gezond, eet wekelijks sofrito

Vorige week schreef wetenschapredacteur Wim Köhler in deze krant over een recent Spaans onderzoek naar de gezondheidseffecten van ‘het mediterrane dieet’. De Spanjaarden stelden vast dat mensen met kans op een hartziekte dit risico met 30 procent kunnen verlagen wanneer ze overschakelen op een eetpatroon met extra veel olijfolie of noten. Prettig nieuws natuurlijk, want

Vorige week schreef wetenschapredacteur Wim Köhler in deze krant over een recent Spaans onderzoek naar de gezondheidseffecten van ‘het mediterrane dieet’. De Spanjaarden stelden vast dat mensen met kans op een hartziekte dit risico met 30 procent kunnen verlagen wanneer ze overschakelen op een eetpatroon met extra veel olijfolie of noten.

Prettig nieuws natuurlijk, want zelf iets kunnen bijdragen aan het behoud van je gezondheid geeft een goed gevoel. Maar de reden waarom ik het hier nog eens aanhaal is dat ik er zo’n acute trek van kreeg in Spaans eten en met name in sofrito.

Dat kwam zo: de deelnemers aan het onderzoek die waren ingedeeld bij het mediterrane dieet – er was ook een controlegroep die gevraagd werd vetarm te eten – hadden niet alleen de opdracht gekregen om meer van bepaalde voedselgroepen zoals olijfolie, noten, vette vis, fruit, groenten en peulvruchten te eten, maar ook heel specifiek meer sofrito.

Meer sofrito, het stond er echt. Als het even kon twee porties per week. Gelukkig voor de mediterrane groep én voor ons is sofrito iets heerlijks. Het is een saus en tegelijkertijd de basis voor andere gerechten. Hij bestaat in ieder geval uit uien, tomaten en olijfolie, maar kan worden uitgebreid met knoflook, paprika en kruiden.

Het geheim van een goede sofrito schuilt in twee dingen: veel olijfolie en veel geduld. De uien moet heel langzaam garen zodat ze hun natuurlijke suikers prijsgeven en een royale plens olijfolie zorgt voor een volle smaak. Onderstaand recept leerde ik maken van een vriendin die het op haar beurt weer leerde van haar Spaanse schoonmoeder. De uien worden eerst eventjes gekookt en daarna pas gebakken. Na pureren levert dat een mildzoete, bijna romige saus op, de ideale begeleider van een vet gezond visje.

Doe de ui in een koekenpan of hapjespan en voeg 100 ml water toe. Zet de pan op halfhoog vuur en laat het water verdampen. Voeg op het moment dat de uien droog komen te liggen de olie toe en laat de ui in een minuut of 10 - 15 mooi goudblond bakken. Voeg de knoflook toe en fruit een paar minuten mee. Voeg de tomaten, de paprika’s en een snuf zout toe, roer om, draai het vuur laag en laat ongeveer drie kwartier minuten pruttelen tot alle groenten zacht zijn. Pureer de saus glad en maak hem verder op smaak met zout en versgemalen peper.

Sofrito

Voor ruim 300 ml saus:

1 grote ui, gesnipperd

100 ml (Spaanse) olijfolie

5 teentjes knoflook, fijngehakt

4 tomaten, gepeld en in vieren (of 1 blik gepelde tomaten)

1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in stukjes

1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in stukjes