Lachen, dan huilen

Bij de World Baseball Classic toonde Nederland twee gezichten Na de stunt tegen Zuid-Korea volgde een nederlaag tegen Taiwan De perfectionist Hensley Meulens moet zijn team scherp houden

Redacteur Honkbal

Euforie en ontgoocheling. Het Nederlands honkbalteam heeft tijdens de eerste twee wedstrijden in de eerste ronde van de World Baseball Classic in Taiwan twee gezichten getoond. Infielder Xander Bogaerts (20) was de grote revelatie bij Nederland, verliezend pitcher Tom Stuifbergen (22) werd met een matig optreden de schlemiel van een bewogen weekeinde. „Aan slag kan het nog beter”, reageerde Bogaerts nuchter. „Een slechte dag”, oordeelde Stuifbergen over zijn eigen optreden.

Nederland behaalde zaterdag een klinkende zege op olympisch kampioen Zuid-Korea (5-0), om een dag later in het kolkende Intercontinental Stadium tegen gastland Taiwan met 8-3 te verliezen. „Het contrast tussen beide wedstrijden was te groot”, verzuchtte manager Hensley Meulens. „Maar de blik is nu alweer gericht op de wedstrijd tegen Australië. Als we naar de tweede ronde willen, moeten we winnen. Daarvoor moeten we als team optimaal functioneren.”

Nederland zal morgen met startend werper Rob Cordemans opnieuw het evenwicht moeten vinden tussen de aanval en de verdediging. Het risicovolle, agressieve spel van Nederland heeft alleen succes als iedereen voor de volle honderd procent geconcentreerd is en zich aan de opdrachten van de coaches houdt.

Meulens was zaterdag vol lof over de jonge infielders Bogaerts, Andrelton Simmons, Jonathan Schoop en Curt Smith, die met uitstekend verdedigend werk de pitchers Diegomar Markwell, Orlando Yntema, Leon Boyd en Mark Pawelek overeind hielden. „We sloegen ook nog eens goed. Het was bijna een perfecte wedstrijd”, zei een trotse Meulens.

Het Nederlands team had in Taichung nauwelijks tijd om te genieten van de stunt tegen de finalist van 2009. De spelersbus arriveerde pas om half een ’s nachts bij het hotel, waar de volgende morgen om half negen alweer het ontbijt klaarstond. En Meulens was al uit zijn humeur doordat Schoop van de dopingcontroleurs in het stadion moest blijven tot hij kon plassen. Zijn tweedehonkman had daardoor nog een uur minder nachtrust. Toch was Meulens vol vertrouwen voor het duel met Taiwan. „We zullen wederom op iedere bal aanvallen”, zei hij vooraf nog.

De technische staf gaf tegen Taiwan het vertrouwen aan Stuifbergen. De 22-jarige werper, die bij de Minnesota Twins onder contract staat maar nog niet in de Major League actief is, stelde teleur. Nederland begon goed aan de wedstrijd en kwam met 3-0 voor. De Taiwanese pitcher Yao-Lin Wang werd snel naar de kant gehaald. Nederland leek op weg naar de tweede zege, maar daarin schuilde achteraf juist het gevaar.

Stuifbergen wilde zich tegen wil en dank laten zien. De pitcher haalde niet het vereiste niveau en raakte door een beslissing van de scheidsrechter van de kook. Meulens liet hem staan en gaf hem de kans zich te revancheren. Maar tot woede van de coach negeerde Stuifbergen daarna de opdracht om een Taiwanese slagman met vier wijd naar het eerste honk te laten gaan. Nederland kwam in een mum van tijd op achterstand en Meulens stuurde pitcher Shairon Martis naar de heuvel als vervanger van Stuifbergen. Tevergeefs. Taiwan liep uit naar 8-3 en de Nederlandse slagploeg kwam niet meer tot scoren.

Kritisch

Na afloop was de coach erg kritisch over Stuifbergen. De perfectionist Meulens nam het zijn pitcher vooral kwalijk dat hij zich door zijn emoties had laten leiden waardoor hij fouten ging maken. En een verkeerde aangooi van Simmons kostte volgens Meulens drie punten. Na de nederlaag waren de lachende gezichten van na het duel met Zuid-Korea weer verdwenen bij het Nederlands team.

Meulens zal tegen Australië de regie nog strakker in handen nemen. De hitting coach van San Francisco Giants weet dat het in de top om details draait. Op het trainingskamp in Arizona werd iedereen vanaf dag één gewezen op zijn verantwoordelijkheid. Plezier mag dan een belangrijk onderdeel van het Nederlandse spel zijn, Meulens weet als winnaar van de World Series met de Giants dat winnen voor de grootste vreugde zorgt.

Bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney stond Meulens als één van de eerste wereldsterren in het shirt van Nederland aan de basis van de professionalisering van het Nederlandse honkbal. De slagman maakte van nabij mee hoe Nederland na een historische zege op Cuba alsnog een medaille verspeelde door een nederlaag tegen Zuid-Afrika. Nu, dertien jaar later, hoopt hij op de World Baseball Classic te bewijzen dat Nederland meer is dan een stuntploeg. Daarvoor staat of valt alles bij een goed resultaat tegen Australië: Nederland moet winnen om kans te maken op de tweede ronde.

    • Koen Greven