Kortkolom economie

Miljoenenboete NMa voor taxivervoer

Amsterdam. Mededingsautoriteit NMa heeft de Rotterdamse Mobiliteits Centrale (RMC) twee boetes van in totaal 8,3 miljoen euro opgelegd. Dat maakte de kartelwaakhond vanmorgen bekend. RMC maakte verboden aanbestedingsafspraken met twee andere taxibedrijven: BIOS en IJsselsteden Taxi Combinatie. BIOS kreeg een boete van 643 duizend euro; IJsselsteden van ‘slechts’ 1.000 euro, omdat dit bedrijf in november 2010 failliet ging. Zes leidinggevenden kregen een boete tot 120 duizend euro per persoon voor hun rol in het kartel. (Novum)

Transportsector sluit 2012 positief af

Amsterdam. De transportsector heeft in het vierde kwartaal een omzetgroei geboekt van ruim 2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De jaaromzet groeide met 3 procent, blijkt uit cijfers van het CBS van vanmorgen. Vooral de zeevaart deed het goed. Zij zag haar omzet met 10 procent stijgen. De omzet van luchtvaartbedrijven steeg in het vierde kwartaal met ruim 8 procent. Het goederenvervoer daalde licht. De binnenvaart zag de omzet dalen met bijna 7 procent. (Novum)

Deens fiscus eist 778 miljoen van Microsoft

Amsterdam. De Deense fiscus eist van softwaregigant Microsoft 5,8 miljard kroon (778 miljoen euro) aan achterstallige belastingen. Dat meldt de Deense TV-zender DR. Microsoft zou te weinig betaald hebben bij de overname van het Deense softwarebedrijf Navision. De fiscus onderhandelt met Microsoft en de Amerikaanse belastingsdienst om het bedrag terug te eisen. Navision werd door Microsoft in 2002 gekocht voor 1,43 miljard euro. (NRC)

Nederlander spaart nieuw record

Amsterdam. Nederlanders hadden eind januari in totaal 328,4 miljard euro op hun spaarrekeningen staan, het hoogste niveau sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de gegevens in 1991 begon bij te houden. De tegoeden stegen met 4,8 miljard euro, voornamelijk door bijgeschreven rente. Dat blijkt uit cijfers van het CBS van vandaag. (Novum).