Kortkolom buitenland

Snel behandelde baby lijkt genezen van HIV

Amsterdam.Een heel vroege behandeling met een cocktail van virusremmers lijkt een Amerikaanse peuter die geboren werd met een hiv-besmetting te hebben genezen. Het meisje, nu 2,5, is volgens de behandelend artsen vrij van het aidsvirus. Dat meldde viroloog Deborah Persaud van de Johns Hopkins University gisteren op een wetenschappelijke conferentie in Atlanta. Als andere onderzoekers dit geval bevestigen, betekent het een doorbraak in de strijd tegen aids. (NRC)

Bengaals leger poogt orde te herstellen

Dhaka. De regering van Bangladesh heeft gisteren het leger ingezet na onrust door een doodvonnis tegen een leider van de fundamentalistische partij Jamaat-e-Islami. Sinds het vonnis van donderdag vielen 61 doden. Het tribunaal, dat oorlogsmisdaden uit de tijd van de onafhankelijkheidsstrijd tegen Pakistan in 1971 onderzoekt, veroordeelde Jamaat-leider Delwar Hossain Sayedee ter dood, onder meer wegens moord en verkrachting. (Reuters, AFP)

Invasie provincie Maleisië eist 27 levens

Kuala Lumpur. De Maleisische regering heeft honderden militairen gestuurd naar de oostelijke provincie Sabah om een eind te maken aan de invasie van een groepje gewapende Filippijnse moslims dat het gebied opeist uit naam van de sultan van Sulu, Jamalul Kiram III. Sinds eind vorige week zijn er bij schermutselingen al acht Maleisische politieagenten en negentien aanhangers van de sultan gedood. (AP)

Schotse kardinaal: sorry voor seksgedrag

Londen.De Schotse kardinaal Keith O’Brien heeft toegegeven dat „mijn seksuele gedrag beneden de norm was die van mij als priester, aartsbisschop en kardinaal werden verwacht”. De katholieke geestelijk trad vorige week al af als aartsbisschop na berichten dat hij vier geestelijken „op een ongepaste manier” had benaderd. O’Brien zegde daarna ook af voor het conclaaf waar een nieuwe paus gekozen wordt. (AP)

Export gas Libië ligt stil door gevechten

Tripoli. Libië heeft de uitvoer van gas via een pijpleiding naar Italië vanuit een olie- en gasveld bij Zwara, ruim honderd kilometer ten westen van Tripoli, stilgelegd. Bewakers van de Libisch-Italiaanse joint venture Mellitah raakten zaterdag in gevecht met een lokale militie. Buitenlandse werknemers zijn geëvacueerd. Het complex en de pijpleiding zouden niet zijn beschadigd.(AP)