Kortkolom binnenland

Utrecht: geen kap van bomen voor weg A27

Utrecht. De gemeente Utrecht vindt het niet nodig bomen in het natuurgebied Amelisweerd te kappen om de snelweg A27 te verbreden. Dat schrijft het college in een brief die binnenkort wordt verstuurd aan leden van de Tweede Kamer. Het college baseert die mening op conclusies van een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door bureau Witteveen & Bos. Daaruit blijkt dat de A27 binnen de bestaande betonnen ‘bak’ verbreed kan worden naar tweemaal zes rijstroken. Minister Schultz (Verkeer, VVD) wil de weg verbreden naar twee keer zeven banen. Daarvoor zou een gedeelte van Amelisweerd gekapt moeten worden, wat tot veel verzet leidt van natuurorganisaties, omwonenden en de lokale politiek. (NRC)

GroenLinks bereid tot overleg bezuinigen

Utrecht. GroenLinks is bereid te onderhandelen met het kabinet over nieuwe bezuinigingen voor 2014. De belangrijkste eisen zijn een vergroting van het aantal banen, vergroening en een tegemoetkoming voor de laagste inkomens. Dat zei GroenLinks-leider Bram van Ojik gisteren tijdens een congres van de partij. GroenLinks heeft vijf zetels in de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Het congres koos ook een nieuwe partijvoorzitter, met 60,5 procent van de stemmen, koos het voormalig Tweede Kamerlid Rik Grashoff. Jolande Sap, die na de verkiezingen vertrok als partijleider, kwam gisteren afscheid nemen. (NRC)

Inspectie heft scherp toezicht op VUmc op

Amsterdam. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft vandaag het verscherpt toezicht op de VUmc opgeheven. Dat was een half jaar geleden ingesteld toen bleek dat de toenmalige directie een slepend conflict tussen medici niet had gemeld aan de inspectie. De ruzie was zo groot dat patiënten op de intensive care mogelijk gevaar liepen. (NRC)

‘Hermans aangetast door failliet Meavita’

Amsterdam. De positie van VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Loek Hermans is aangetast door het onderzoek naar het faillissement van thuiszorgorganisatie Meavita, waar hij president-commissaris was. Dat zei SP-leider Roemer zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. D66-leider Pechtold liet het in het programma aan de VVD over wat er verder met hem moet gebeuren. Uit het onderzoek naar het faillissement kwam naar voren dat de top van Meavita riskant, ongeloofwaardig en onbegrijpelijk heeft geopereerd. (Novum)

50 gemeenten zien slecht toe op crèches

Amsterdam. Ruim vijftig gemeenten voldoen nog niet aan de minimumnormen voor toezicht en handhaving in de kinderopvang. Ze doen nog niet genoeg om de kwaliteit te garanderen. Dat heeft de Inspectie van het Onderwijs bevestigd na berichtgeving hierover van de NOS. De betreffende gemeenten staan op een lijst met gemeenten in een ‘verbetertraject’. Daaronder valt onder meer de gemeente Amsterdam, waar de zedenzaak rond Robert M. aan het licht kwam. (Novum)