Kort

Egyptian Actvists and youth perform the Internet craze, the "Harlem Shake" in front of the Muslim Brotherhood headquarters in Cairo on February 28, 2013. AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA AFP

Misverstand?

VS laten duizenden illegalen vrij

Washington. - Het ministerie van Homeland Security in de Verenigde Staten heeft de afgelopen weken zeker 2.000 illegale immigranten vrijgelaten omdat het de detentie door krimpende budgetten niet meer kan betalen. Plan is om er de komende tijd nog 3.000 op straat te zetten. Deze mensen moeten uiteindelijk alsnog het land verlaten, maar zijn tot de definitieve uitspraak op vrije voeten. De cijfers zijn opmerkelijk, omdat de regering-Obama eerder stelde dat er slecht „enkele honderden” illegalen waren vrijgelaten. Het Witte Huis beweert dan ook niet op de hoogte te zijn geweest van het voornemen van Homeland Security. AP

1010 dagen zit Bradley Manning nu vast

Amsterdam. - De Amerikaanse militair Bradley Manning wordt niet alleen vervolgd voor het publiceren van geheime stukken via WikiLeaks, maar ook voor verraad en hulp aan de vijand. Dat maakte de militaire aanklager dit weekend bekend. Manning gaf donderdag in de militaire rechtbank in Fort Meade, Maryland, voor het eerst toe dat hij geheime documenten in handen heeft gespeeld van WikiLeaks. Manning verwierp donderdag het idee dat hij schuldig zou zijn aan verraad. NRC

Harlem shake

Het nieuwe protestlied in Tunesië en Egypte

Amsterdam. - Inmiddels lijkt iedereen op zijn werk of sportclub wel een Harlem shake te hebben gedaan. Hierbij voert een grote groep mensen, gewapend met attributen, een absurde dans uit. Vaak wordt het eindresultaat gefilmd en op YouTube gezet. Maar in Tunesië en Egypte wordt het nu ook ingezet om te protesteren tegen geloofsonderdrukking. In Kairo deden 400 jongeren een Harlem shake voor het kantoor van de Moslimbroederschap, om het vertrek van president Morsi te eisen. In de Tunesische hoofdstad Tunis kwam het tot relletjes, nadat salafisten hadden geprobeerd een Harlem shake te verstoren en te verbieden. AP, AFP