In beeld

Japan twee jaar na de tsunami: de getroffen gebieden toen en nu

Bijna twee jaar nadat de dodelijke tsunami op 11 maart in Japan toesloeg, bezocht AFP-fotograaf Toshifumi Kitamura, de destijds zo getroffen plaatsen. Zijn foto's tonen in veel gevallen nog steeds de littekens van de ramp die bijna negentienduizend levens opeiste. Tegelijkertijd laten zijn beelden vergeleken met de oude beelden ook zien hoe het leven zich ook op deze rampplek herpakte en weer verder ging en verder gaat. De verwrongen auto's, kapotte wegen, verwoestte huizen en aangespoelde boten zijn grotendeels opgeruimd. In Kesennuma, een van de zwaarst getroffen steden, keert het normale leven langzaam weer terug: kleine bedrijven zijn herbouwd, sushi-restaurants en karaokebars zijn weer open en er is zelfs weer een klein winkelcentrum. In de kleine haven van Ishinomaki is de vismarkt weer open en is de veiling hervat. Maar niet overal is dat het geval, in Otsuchi staan nog steeds spookachtige skeletten van gebouwen. Sommige steden hebben ervoor gekozen om alles te herbouwen, precies zoals het was. Andere steden kiezen er juist voor om alles opnieuw en anders te bouwen. Ook verschillen gemeenten in de manier waarop ze de ramp willen herinneren. In Rikuzentakata wordt een monument opgericht als herinnering aan de 'wonderboom' die als enige boom aan de kust overleefde. Maar het vrachtschip in Kesennuma dat is aangespoeld in de stad, willen sommige mensen juist niet behouden omdat het te pijnlijk is als herinnering.
Boven: evacuatie van inwoners in Ishinomaki in maart 2011. Midden en onder: hetzelfde gebied in januari vorig jaar en in februari dit jaar.
AFP / Jiji Press (boven) / Toru Yamanakata / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: foto genomen door een ambtenaar van de gemeente Miyako van de tsunami die de stad overspoelt. Midden en onder: hetzelfde gebied in januari 2011 en in februari dit jaar.
AFP / Toshifumi Kitamura
Boven: inwoners van Tagajo lopen op de treinrails die bezaaid is met auto's. Daaronder dezelfde treinsporen een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Toru Yamanaka
Boven: inwoner in Kesennuma loopt langs de ingestorte gebouwen na de tsunami. Daaronder dezelfde wijk een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Philippe Lopez / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura
Een tien meter hoge denneboom in Rikuzentakata in maart 2011 (boven) en dezelfde omgeving bijna twee jaar later (onder). Van de zeventigduizend bomen aan de kust was het de enige boom die de tsunami had overleefd, maar later ging de boom alsnog dood. Er wordt een gedenkteken opgericht voor de boom, vandaar de bouwkraan.
AFP / Toshifumi Kitamura / Toru Yamanaka
Boven: een vliegtuig is gestrand op het puin van de tsunami op het Sendai vliegveld in Natori. Daaronder het vliegveld een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Mike Clarke / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura
Boven: de omgeving rond Ofunato twee dagen na de tsunami. Daaronder: hetzelfde gebied in januari 2012 en bijna twee jaar later in februari dit jaar.
AFP / Toshifumi Kitamura / Toru Yamanaka
Boven: de omgeving van Rikuzentakata eind maart in 2011. Daaronder hetzelfde gebied een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Toshifumi Kitamura / Toru Yamanaka
Boven: een door de tsunami getroffen straat in Ofunato kort na de tsunami toesloeg. Daaronder: dezelfde straat een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Toshifuma Kitamura / Toru Yamanaka (midden)
Boven: een catamaran ligt aangespoeld voor een toeristenwoning in Otsuchi in april 2011. Daaronder: dezelfde woning een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Yasuyoshi Chiba (boven) Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: inwoners kijken naar de verwoestingen in Minamiso. Daaronder hetzelfde gebied een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Kazuhiro Nogi (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Het schip Azië Sympathie dat door de tsunami aan wal is vastgelopen in Kamaishi. Daaronder: hetzelfde gebied een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Roslan Rahman (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: een aangespoelde catamaran bovenop het puin voor een vakantiehuisje. Daaronder hetzelfde huis een jaar en bijna twee jaar later.
AFP / Yasuyoshi Chiba (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: door de tsunami op elkaar gestapelde auto's in Tagajo. Daaronder: dezelfde straat een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Kim Jae-Hwan (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: uitzicht op door de tsunami aangerichte verwoesting van de stad Kesennuma. Daaronder: hetzelfde uitzicht een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Philippe Lope (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: een aangespoelde vissersboot in de haven van Kesennuma. Daaronder: hetzelfde haventje een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Kim Jae-Hwan (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: een aangespoelde boot op straat in Ishonomaki. Daaronder: dezelfde weg een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Philippe Lopez (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: een vissersboot ligt temidden van het puin in Otsuchi. Daaronder hetzelfde gebied een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Toshifumi Kitamura / Toru Yamanaka (midden)
Boven: puin, puin en nog eens puin in Natori. Daaronder hetzelfde gebied een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Mike Clarke (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: een boom met kersenbloesem temidden van alle verwoestingen in Kamaishi. Daaronder: hetzelfde plaatje een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Yasuyoshi Chiba (boven)/ Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: beeld van de haven in Ofunato. Daaronder: hetzelfde gebied een jaar later en twee jaar later, als er een nieuw scheepsdok ligt en een warenhuis.
AFP/ Nicolas Kamm (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: een reddingswerker baant zich een weg door het puin in Minamisanriku. Daaronder: hetzelfde gebied een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Mike Clarke (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: replica van het Vrijheidsbeeld naast verwoestte huizen in Ishinomaki. Daaronder: hetzelfde gebied een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP Kim Jae- Hwan (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Inwoners lopen in een overstroomde straat in Tagajo. Daaronder hetzelfde beeld een jaar later en twee jaar later.
AFP Kazuhiro Nogi (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: verwoestingen in de omgeving van Minamisanriku. Daaronder hetzelfde gebied een jaar later en twee jaar later.
AFP / Fred Dufour (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumu Kitamura (onder)
Boven: door de aardbeving in Urayasu gescheurde weg. Daaronder dezelfde weg een jaar later en bijna twee jaar later.
AFP / Toshifumi Kitamura / Toru Yamanaka (midden)
Boven: uitzicht op Kesennuma kort na de tsunami en hetzelfde uitzicht een jaar later en bijna twee jaar later daaronder.
AFP / Philippe Lopez (boven)/ Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Boven: inwoners van de door de tsanumi getroffen stad Ishinomaki proberen over een brug te lopen in maart 2011. Midden: hetzelfde gebied in januari vorig jaar en in februari dit jaar (Onder).
AFP / Kim Jae-Hwan (boven) / Toru Yamanaka / Toshifumi Kitamura (onder)
Fotocombi van getroffen gebied in Japan. Foto AFP / Toshifumi Kitamura