Hugo Chávez is de enige die zwijgt over zijn gezondheid

In Venezuela groeit de agitatie over het lot van president Chávez. Aanhangers en opponenten gaan elkaar verbaal te lijf op straat.

„Waar is Chávez? Waar is Chávez?”, roept de 22-jarige Luisa Pérez. Ze behoort tot een groep van zo’n vijftig studenten die zichzelf in een brede straat van Caracas hebben vastgeketend, met kettingen om hun bovenlichaam en hun polsen. ‘Venezuela eist de waarheid’, staat er op een spandoek boven hun hoofden.

De ernstig zieke president Hugo Chávez werd twee weken geleden vanuit Cuba overgebracht naar Venezuela en bestuurt het land vanuit zijn bed. Tenminste, dat zegt zijn socialistische regering. Maar steeds meer Venezolanen geloven het niet en willen bewijzen zien.

„Een man met zo’n groot ego als Chávez was allang op televisie verschenen als hij dat zou kunnen”, zegt Pérez. Hun protest gaat door, zegt ze, tot onafhankelijke artsen hebben vastgesteld of de 58-jarige president in staat is om te regeren. „Zelfs zijn aanhangers beginnen te klagen over het gebrek aan informatie.”

Mannen en vrouwen voegen zich bij het protest. Iedereen heeft een theorie over de toestand van de president, bij wie anderhalf jaar geleden kanker werd ontdekt. „Hij is nog in Cuba en ligt in coma”, zegt een. „Hij is vorige week al overleden”, zegt een ander. De geruchten worden versterkt door de tegenstrijdige berichten van zijn kleine club vertrouwelingen, zegt Ingrid Vermin, een 54-jarige huisvrouw. „Eerst beweerden ze dat Chávez hun opdrachten gaf. Daarna onthulden ze dat hij aan de beademing ligt en niet kan praten. Hoe kan hij dan regeren?”

Vicepresident Nicolás Maduro zei donderdag dat de president „vecht voor zijn leven”. Maar hij zou nog altijd opdrachten aan zijn ministers geven „met briefjes en andere manieren die hij heeft uitgevonden”. Vrijdagavond, na een mis voor Chávez in de kapel van het militaire ziekenhuis waar hij wordt verpleegd, zei Maduro dat hij weer chemotherapie krijgt.

De onzekerheid over de toestand van de president voedt de polarisatie in Venezuela. De oppositie eist nieuwe verkiezingen. De socialisten hebben gereageerd met aantijgingen dat oppositieleider Henrique Capriles door de Verenigde Staten wordt betaald om het land te destabiliseren.

In de straat met de menselijke keten verzamelen zich aan het eind van de middag aanhangers van Chávez. Ze dragen rode T-shirts en zwaaien met vlaggen van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV). „Huurlingen!”, roepen ze naar de studenten.

Marlene Venegas, een bekende Chávez-fan die ‘roodkapje’ wordt genoemd vanwege haar roodgeverfde haar en rode outfits, heeft een groot hart in haar handen met een foto van de president. „De oppositie zijn leeghoofden. De commandant moet de tijd krijgen om rustig te herstellen.”

De twee kampen schreeuwen over en weer, uiteengehouden door motoragenten. „Oeh, ah, Chávez no se va!”, roepen de aanhangers van de president – Chávez gaat niet weg! De vastgeketende studenten antwoorden: „Oeh, ah, Chávez no está!” – Chávez is er niet!

Rechtenstudent Gabriel Boscán (23) zit al zes dagen vastgeketend. Hij slaapt op een dun matras op het asfalt en als als hij naar de wc moet wordt hij aan zijn ketting naar een Dixie gebracht. Ik ga pas weg als er nieuwe verkiezingen komen. Venezuela is geen monarchie, waar het volk moet wachten tot de koning beter is.” De problemen van het land zijn te groot om nog langer zonder president te zitten, zegt hij.

„De economie gaat slecht, het geweld neemt toe en er zijn voedseltekorten. Niet alleen de president is ziek. Venezuela is ziek.”

    • Ykje Vriesinga