Het decor verdient beter

None

Gaan // Dans Le Chat NoirScapino Ballet, RotterdamTour t/m 17/5. www.scapinoballet.n ***

Er liepen rare figuren rond in Le Chat Noir, het Parijse cabaret waar aan het eind van de negentiende eeuw alles wat bohémien en anti-burgerlijk was zich verzamelde. Er lopen dus ook zonderlinge types rond in het nieuwe ballet van Ed Wubbe, genoemd naar het roemruchte etablissement. De bottines en opbollende queues voor de dames zijn gestileerd naar de mode van het Fin de siècle, terwijl het tegendraadse terugkomt in de pandjesjassen die de dertien dansers achterstevoren dragen. Mooie plaatjes dus, die een betere setting verdienen: een kleiner toneel, een intiemere zaal. Nu komen de solo’s wat verloren en bijna saai over. Uitzonderingen zijn de prachtoptredens van Bonnie Doets, die met smaak een liederlijk vrouwspersoon portretteert.

    • Francine van der Wiel