Hbo-opleiding trekt universitaire titel in

Oh, dacht Michael van Schaik toen hij afgelopen donderdag zijn mail las. Tot dat moment had hij er nooit bij stilgestaan dat hij in 2008 een universitaire titel (Master of Arts) ontving voor zijn hbo-opleiding media, design en communicatie.

De mail van de bestuursvoorzitter van de Willem de Kooning Academie met die mededeling, leidde vooral tot hilariteit op zijn kantoor, vertelt Van Schaik. Zijn twee collega’s, met wie hij een internetbedrijf heeft, volgden dezelfde opleiding. Ook zij ontvingen de mail. Van Schaik: „Wij dachten: misschien krijgen we een deel van ons studiegeld terug.”

Dat is niet het geval. De 33 gedupeerden, allemaal afgestudeerd tussen 2003 en 2008, zijn allemaal ingelicht. Per individu wordt nu, na overleg met het ministerie van Onderwijs, vastgesteld wat de rechtmatige titel is. Om deze alumni tegemoet te komen, biedt de hogeschool ze de gelegenheid hun kennis en vaardigheden kosteloos bij te spijkeren.

Van Schaik zal er geen gebruik van maken. „Ik kan prima uit de voeten met wat ze me hebben geleerd.”

Bestuursvoorzitter Ron Bormans heeft excuses aangeboden. „Het is echt heel vervelend.” Hij weet niet hoe het kon gebeuren. „Ik zit hier pas vijf maanden en corrigeer slechts een fout uit het verleden.”

Bormans vermoedt dat het leed zich beperkt tot 33 studenten. „Maar wat is zeker in het leven?”

    • Hugo Logtenberg