Gaat Jay Leno binnenkort echt weg? En wordt Jimmy Fallon zijn opvolger?

Jay Leno met Barack Obama in The Tonight Show in 2009. Foto AP/Gerald Herbert

En weer wordt er gespeculeerd over het afscheid van Jay Leno bij The Tonight Show. Jimmy Fallon zou zijn beoogde opvolger zijn, maar Leno heeft eerder al laten zien de meest begeerde plek van de Amerikaanse talkshows niet zonder slag of stoot op te geven. Zeker niet zolang zijn grote rivaal David Letterman nog aan het werk is.

The Hollywood Reporter meldt dat Leno er in 2014 mee gaat stoppen. En dit keer echt. In mei zou het nieuws worden aangekondigd dat het televisieseizoen 2013/2014 het laatste seizoen zal worden voor Leno als presentator van The Tonight Show.

Het gerucht is door zender NBC direct stellig ontkend, maar The Hollywood Reporter beweert goede bronnen te hebben binnen de industrie die het zeker weten.

Twitter avatar TVMoJoe Joe Adalian Two spokespersons for NBC deny @THR story about Leno: “Categorically untrue.”

Jay Leno laat zich niet makkelijk opzij zetten

Terecht stelt The Hollywood Reporter dat Jay Leno zich niet zo makkelijk opzij laat zetten. In 2009 nam hij afscheid als presentator van The Tonight Show en werd hij vervangen door Conan O’Brien. Leno kreeg zijn eigen show die aan de Tonight Show vooraf ging. Na slechte kijkcijfers van beide programma’s en gegoochel met de uitzendtijden door de bazen van NBC besloot O’Brien zijn biezen te pakken met een gouden handdruk van 45 miljoen dollar.

Jay Leno werd na het conflict flink bekritiseerd door zijn collega’s. David Letterman en Jimmy Kimmel namen hem onder vuur. De mooie televisie die daarop volgde noemde Letterman zelfs grappend de “Golden Age of Television”.

Leno wil niet eerder weg dan Letterman

Volgens The Hollywood Reporter wil Leno niet weg voordat zijn concurrent Letterman vertrekt en die heeft nog een contract bij CBS tot 2014. Tegelijkertijd zouden de omroepbazen bij NBC zich grote zorgen maken om Jimmy Kimmel, de concurrent van Leno bij ABC, die het heel goed doet bij het jonge publiek tussen de 18 en de 49. In die groep doet Jimmy Fallon het ook goed met zijn Late Night With Jimmy Fallon precies na The Tonight Show.

Door The Tonight Show aan Fallon te beloven zou NBC hem niet kunnen verliezen aan CBS wanneer zij weer een opvolger voor David Letterman gaan zoeken in 2014.

Opvallend genoeg waren de voorgangers van Jimmy Fallon bij NBC’s Late Show David Letterman en Conan O’Brien. Het is voor Fallon te hopen dat ook hij niet naast The Tonight Show grijpt. Eerder zei Fallon dan ook:

“And if there’s one thing I’ve learned from Dave and Conan, it’s that hosting this show is a one-way ticket to not hosting The Tonight Show.”

    • Alex van der Hulst