Fountain wint prestigieuze National Book Critics Circle Award

Ben Fountain is met zijn debuut Billy Lynn’s Long Halftime Walk de winnaar van de National Book Critics Circle Award, de prijs die elk jaar uitgereikt wordt door een bond van Amerikaanse literatuurcritici.

In Fountains roman staat een Amerikaanse soldaat centraal die na een dienst in Irak terugkeert in de VS. Hij wordt een bezienswaardigheid vanwege zijn betrokkenheid bij een vuurgevecht waarbij een andere Amerikaanse soldaat het leven liet. Jan Donkers in zijn recensie voor NRC Handelsblad:

“Hij heeft met zijn eenheid een heldhaftige prestatie geleverd bij het Al-Ansakar kanaal en daarbij de twijfelachtige mazzel gehad dat die gefilmd werd door Fox tv.”

Er wordt met Billy geleurd, in de woorden van The Guardian, ‘alsof hij ieders favoriete waterpijp is’. Naast Fountain waren ook Zadie Smith (NW) en Laurent Binet (HhhH) voor de prijs genomineerd.

Het boek was ook volgens Donkers ‘een meesterwerkje’.

“Fountain is genadeloos in zijn exposé van het rücksichtslose materialisme en de sterrenverheerlijking.”

De prijs voor de beste biografie van het jaar ging naar Robert Caro’s The Passage of Power, het vierde deel van een biografie over oud-president Lyndon Johnson. Het boek verscheen afgelopen jaar ook veelvuldig in de favorietenlijstjes van de internationale kritiek. De prijs voor het beste non-fictieboek ging naar Andrew Solomons Far From the Tree: Parents, Children, and the Search for Identity.

    • Sebastiaan Kort