Duitsland: geen uitbreiding Schengen

Duitsland zal een veto uitspreken tegen een eventueel Bulgaars en Roemeens verzoek tot toetreding tot de Schengenzone, dat donderdag in Europees overleg aan de orde komt. Minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich (CSU), heeft dit tegen het weekblad Der Spiegel gezegd.

Friedrich hoopt dat de Bulgaren en Roemenen, die al langer vinden dat ze toe zijn aan toetreding, donderdag niet aansturen op een stemming. Beide landen boeken weliswaar vooruitgang in het bestrijden van corruptie en hervorming van justitie, maar niet voldoende om toetreding te rechtvaardigen tot de Schengenzone, waarbinnen mensen vrij kunnen reizen.

Roemenië heeft meteen boos gereageerd. „Wat we ook doen, we voldoen aan alle eisen, en de nieuwe eisen en de nieuwe nieuwe eisen. En dan is het nog niet genoeg”, zei minister van Buitenlandse Zaken Titus Corlatean.

Friedrich wil ook de grenscontroles op lucht- en zeehavens handhaven. Eerder had Duitsland met Frankrijk voorgesteld om die wel vrij te geven en alleen de grenscontroles over land te handhaven.

Vanaf 2014 hebben Bulgaren en Roemenen het recht om zich in andere EU-landen te vestigen en daar te gaan werken. Dit staat weliswaar los van de Schengenzone, maar het versterkt de angst in Europese landen voor de de komst van grote aantallen arme werkzoekenden, die vervolgens een beroep gaan doen op sociale voorzieningen.