Best zenuwslopend, zo’n leeuwin die aan je kruis snuffelt

Fotograaf Graham Springer is leeuwen aan het fotograferen in Botswana als hij wordt verrast door een leeuwin die een andere route neemt. Ze komt even aan zijn kruis snuffelen, terwijl een collega filmt hoe Springer doodsbang en stokstijf blijft staan.

Foto: Earthtouch/YouTube

Plots stond fotograaf Graham Springer oog in oog met een leeuwin die aan zijn kruis snuffelde. Springer had het dier, dat een andere route nam dan de rest van de groep, even niet opgemerkt en kon alleen maar stokstijf en doodsbang blijven staan. Zijn collega filmde de angstige ontmoeting.

Springer fotografeert de leeuwen terwijl hij op de grond ligt

Graham Springer is fotograaf voor de zender Earth Touch. Samen met een filmende collega was hij bij het ochtendgloren in Botswana een groep leeuwen aan het observeren. “Ze waren allemaal behoorlijk rustig en wat aan het brullen”, zegt hij. “Ik kwam uit mijn voertuig om op de grond te gaan liggen en ze vanaf die positie te fotograferen.”

De groep leeuwen besluit daarop te vertrekken en passeert de fotograaf op enige afstand aan de achterkant van zijn auto. Een leeuwin besluit echter een andere route te nemen en wandelt vlak langs Springer.

“Ik had nog net tijd om op te staan, maar kon niet meer terug in de jeep klimmen. Terwijl ze langsloopt merkt ze de tas bij mijn voeten op en dat wekt haar nieuwsgierigheid op. Ze komt aanvankelijk de koffer bekijken en merkt mij dan op. Het is natuurlijk zenuwslopend om het hoofd van een leeuwin in je kruis te hebben. Je hebt geen andere keus dan doodstil te blijven staan en te wachten.”

De collega van de fotograaf blijft het tafereel filmen. Kijk hier wat er gebeurt tussen de leeuwin en de doodsbange fotograaf.

“Het is misschien een leuk filmpje, maar zenuwslopend en geen situatie waarin je je graag bevindt”, constateert Springer achteraf droogjes. Hij zegt doorgaans gecalculeerde risico’s te nemen en de situatie zo in te kunnen schatten dat dieren noch de filmers in gevaar komen.

    • Alex van der Hulst