Bomaanslag op shi'ieten in Karachi

Pakistani residents gather after the bomb blast in Karachi on March 3, 2013. A bomb attack in Pakistan's largest city Karachi on Sunday killed at least 23 people, including women and children, and wounded 50 others, police said. AFP PHOTO/Asif HASSAN AFP

Een bomaanslag in het shi’ietische deel van Karachi, de grootste stad van Pakistan, heeft aan tenminste 45 mensen het leven gekost. Volgens de politie raakten ongeveer vijftig mensen gewond. De autoriteiten vermoeden dat het een zelfmoordaanslag betrof van een sunnitische terreurcel. Er zijn de afgelopen tijd in Pakistan vaker aanslagen op shi’ieten, van oudsher een islamitische minderheid in het land. Zo kwamen de laatste maanden bij meerdere aanslagen, waaronder een in Quetta, meer dan tweehonderd mensen om het leven.

Een van die bloedige aanslagen, in februari in het zuiden van Pakistan, werd opgeëist door de militante beweging Lashkar-e-Jhangvi. Aanslagen op shi’ieten, die naar schatting 10 tot 20 procent van de bevolking van 190 miljoen uitmaken, zijn niet nieuw. Sinds de jaren negentig werden duizenden vermoord, onder meer bij aanslagen in Lahore en Karachi. Na de Amerikaanse inval in Afghanistan namen de aanslagen toe, vooral op de Hazara’s, van wie velen uit Afghanistan afkomstig zijn.

Lashkar-e-Jhangvi (LeJ) is een van Pakistans militantste sunnitische strijdgroepen, die ruim tien jaar geleden werd verboden. Toch pleegt ze nog moeiteloos grote aanslagen, zoals in 2009 op het cricketteam van Sri Lanka, in Lahore. Analisten menen dat LeJ inmiddels te beschouwen is als een afdeling van Al-Qaeda. NRC