Atoomagentschap voert druk op: inspecties toelaten op Iraans militair complex

Satellietfoto van het Parchin-complex waarop te zien is dat gebouwen zijn vernietigd, grondwerkzaamheden hebben plaatsgevonden en de omheining is weggehaald. Foto AP / ISIS

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft Iran vandaag opgeroepen om onmiddellijk inspecties toe te laten op de militaire legerbasis Parchin .

De internationale gemeenschap vermoedt dat Iran op het terrein nucleaire testen uitvoert. Yukiya Amano, hoofd van de VN-organisatie, zei tijdens een toespraak voor de organisatie:

“Het verschaffen van toegang tot de militaire basis zou een positieve stap betekenen om de bereidwilligheid te tonen van Iran om onze bezorgdheid weg te nemen.”

In december zei een Iraanse functionaris nog dat het land bereid zou zijn om inspecteurs mogelijk toe te laten in ruil voor een versoepeling van sancties tegen het regime.

De Verenigde Staten waarschuwden Iran recent nog dat het land verdere isolatie staat te wachten als het niet ingaat op de zorgen over het atoomprogramma. Uit een rapport van de VN bleek eerder dat Iran inderdaad speciale centrifuges heeft geïnstalleerd voor de verrijking van uranium. Het internationale atoomagentschap IAEA zegt in het rapport dat Iran nog steeds te weinig inzicht geeft in het atoomprogramma.

Sinds vorig week zijn de gesprekken over het Iraanse kernprogramma hervat na een stop van acht maanden. Vertegenwoordigers uit de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland praten met Iran over nieuwe inspecties.

    • Anouk Eigenraam