Asscher houdt vast aan soepeler ontslagrecht - FNV kritisch

Het kabinet houdt vast aan de plannen voor versoepeling van het ontslagrecht en verkorting van de duur van de WW. De FNV wil alleen onderhandelen over de WW en het ontslagrecht als dat tot verbeteringen leidt. Bij het sociaal overleg wil de vakbond echter vooral gaan onderhandelen over de eigen agenda, waaronder het stoppen van de doorgeschoten flexibilisering.

Minister Asscher tijdens zijn SER-lezing Nederland NU over de sociaal-economische staat van Nederland.
Minister Asscher tijdens zijn SER-lezing Nederland NU over de sociaal-economische staat van Nederland. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het kabinet houdt vast aan de plannen voor versoepeling van het ontslagrecht en verkorting van de duur van de WW. Toch behoudt Nederland een sociaal model, aldus minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher vandaag in een lezing bij de Sociaal Economische Raad (SER).

Volgens Asscher staat de wereld niet stil en zijn aanpassingen nodig:

“Het is heel menselijk om vast te houden aan oude en vertrouwde zekerheden, maar het is niet verstandig om je vast te klampen aan verouderde zekerheden.”

De versoepeling van het ontslagrecht leidt niet tot een terugkeer naar de negentiende eeuw, zei Asscher volgens persdienst Novum. Hij begrijpt de zorgen die er over de maatregelen leven, maar wees erop dat de wet werknemers beschermt tegen willekeur bij ontslag. Die bescherming wil hij behouden en verbeteren voor flexwerkers:

“Wat we straks ook afspreken met de sociale partners, het wordt hier geen Wilde Westen op de arbeidsmarkt.”

Werkgevers willen dat ook niet, zei Asscher:

“Helaas heb je altijd wel een paar cowboys, maar veruit de meeste werkgevers in ons land willen niet terug naar de negentiende eeuw.”

Volgens Asscher moet het niet gaan om het versoepelen van het ontslagrecht, maar om het versoepelen van de mogelijkheden om van de ene naar de andere baan over te stappen.

Het kabinet wil overleg met sociale partners

Het kabinet wil met de sociale partners een akkoord sluiten over al deze maatregelen. Hij deed een beroep op de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers:

“Nu zijn we met elkaar verantwoordelijk om die veranderingen door te voeren die onvermijdelijk zijn om te behouden waar we trots op zijn. [...] Ik heb er vertrouwen in dat we er met elkaar uitkomen. In het parlement. In de polder. In de samenleving.”

Er zijn mogelijkheden om de kortere WW-duur te verzachten, maar de maatregel kan niet van tafel, maakte de minister duidelijk. “Wat ons betreft is het bespreekbaar.” Voorwaarde is wel dat de uiteindelijke afspraken goed zijn voor de arbeidsmarkt, de banen en de overheidsfinanciën.

Update 19.00 uur: Vakbond FNV kritisch over WW- en ontslagrechtplannen

De vakbond FNV vergaderde vandaag over de inzet voor de gesprekken met het kabinet over een sociaal akkoord. De FNV bepaalde daarin alleen te willen onderhandelen over de WW en het ontslagrecht als dat tot verbeteringen leidt. Dat zei voorzitter Ton Heerts na afloop van de vergadering. Heerts moet van de vakcentrale echter vooral onderhandelen over de eigen agenda, waaronder het stoppen van de doorgeschoten flexibilisering.

Het ledenparlement van FNV, dat een adviserende rol heeft, nam een motie aan dat verslechtering van de WW en het ontslagrecht niet acceptabel is. Volgens de Federatieraad betekent dit dat over deze onderwerpen alleen kan worden onderhandeld als dat tot verbeteringen leidt.

Heerts geeft aan eerst met werkgevers en dan pas met het kabinet om tafel te gaan. Van de Federatieraad heeft hij vooral de opdracht meegekregen om de eigen agenda te volgen:

“De bezuinigingen en de verslechteringen die het kabinet wil doorvoeren zijn niet acceptabel. Maar we moeten nog starten. Er is geen sprake van dat we nu al bij het sociaal overleg weglopen.”

Bij het kabinet wacht de zware klus om de “rampzalige plannen om te buigen naar plannen die Nederland vooruit helpen”, aldus Heerts. “Werk moet daarbij op nummer één staan.” Om mee te kunnen in de Voorjaarsnota moet er voor 1 april een akkoord liggen tussen de drie partijen.

FNV zet bij het sociaal overleg dus naast het ontslagrecht en de WW vooral in op het terugdringen van flexibiliteit op de arbeidsmarkt en het aanpakken van schijnconstructies. De vakcentrale wil bijvoorbeeld gelijke behandeling van vaste en flexmedewerkers, een einde aan draaideurconstructies met contracten, flexibel werken duurder maken en zogenoemde buitenlandroutes aanpakken.