Anderhalf miljoen Portugezen de straat op tegen trojka

A demonstrator holds up a sign with the face of Finance Minister Vitor Gaspar while marching against government austerity policies in Lisbon March 2, 2013. Hundreds of thousands of Portuguese poured into the streets of Lisbon and other cities on Saturday to demand an end to austerity measures dictated by an international bailout and for the centre-right government to resign. The sign reads, 'Grab, he is a thief'. REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) REUTERS

Protest

Bijna één op de zes Portugezen heeft zaterdag betoogd tegen de anti-crisisaanpak die hun land krijgt opgelegd van Europa. In Lissabon, Porto en andere steden waren volgens landelijke media 1,5 miljoen mensen op de been. Tot het protest was opgeroepen via internet door de burgerbeweging ‘Dat de trojka mag doodvallen’ en werd gesteund door de grootste vakbond CGTP en de centrumlinkse oppositiepartij PS.

Betogers eisten onder meer het aftreden van de regering en het einde van de buitenlandse bemoeienis. Het protest viel samen met een periodiek inspectiebezoek van de trojka (IMF, Europese Centrale Bank en Brussel). Zij legt het kleine euroland sinds 2011 een pakket ingrijpende bezuinigingen en hervormingen op in ruil voor 78 miljard euro aan noodleningen. Deze maatregelen moeten het vertrouwen van financiële markten in Portugal herstellen, maar hebben vooralsnog funeste gevolgen voor de economie.

De maatschappelijke onvrede broeit al langer. In september gingen honderdduizenden Portugezen de straat op. De centrumrechtse premier Pedro Passos Coelho en zijn ministers worden bijna dagelijks door activisten opgewacht. Vorige week, tijdens een bezoek aan universiteit, droegen betogers daarbij een konijn aan een strop (Coelho is konijn in het Portugees). NRC