agenda

Dinsdag 5 maart

Parlementsverkiezingen op de archipel Micronesië, een federale staat in de Stille Oceaan met 106.500 inwoners.

In Boedapest doet een rechter uitspraak in het slepende proces met de Hongaarse media-autoriteit over de frequentie voor het links-liberale radiostation Klubradio. Volgens critici riep de rechtse regering van premier Orbán de media-autoriteit in het leven om onafhankelijke media de mond te snoeren.

Woensdag 6 maart

In Warschau ontmoeten de premiers van de zogeheten Visegrad-groep (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije) het Duits-Franse leiderskoppel Angela Merkel en François Hollande. Op de agenda staat onder meer de vraag hoe kan worden voorkomen dat de kloof tussen de eurozone en niet-eurolanden (de Visegradlanden, behalve Slowakije) te groot wordt.

De Israëlische president Shimon Peres is in Brussel voor gesprekken met de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Israël wil dat de EU-landen de Libanese shi’itische organisatie Hezbollah op de terreurlijst zetten. Onder meer Frankrijk voelt hier weinig voor, omdat Hezbollah een belangrijke rol speelt in de Libanese politiek.

De Thaise premier Yingluck Shinawatra is in Brussel voor een ontmoeting met voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. Zij zullen praten over een vrijhandelsverdrag tussen Thailand en de Europese Unie.

Donderdag 7 maart

Ministers van Binnenlandse Zaken van de EU bespreken voor de eerste keer een voorstel van de Europese Commissie voor ‘slimme grenzen’. Van niet-Europese reizigers moeten biometrische gegevens als vingerafdrukken of irisscans worden opgeslagen. Bij het uitreizen wordt iedereen weer gescand, zodat de EU weet of er migranten illegaal zijn achtergebleven. Voor reizigers moet de bureaucratische rompslomp worden verminderd.

Vrijdag 8 maart

Andy Coulson, oud-hoofdredacteur van de inmiddels verdwenen tabloid News of the World, en Rebekah Brooks, voormalig directeur van News International, de Britse poot van het mediabedrijf van Rupert Murdoch, kunnen zich tegenover de rechtbank schuldig of onschuldig verklaren in het geruchtmakende afluisterschandaal. De rechtszaak volgt later dit jaar.

De Birmese Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleider Aung San Suu Kyi houdt in Rangoon haar eerste congres sinds de partij vorig jaar voor het eerst zitting nam in het parlement. De NLD, die een minderheid van de zetels heeft, stemde vrijdag in het parlement tegen de nieuwe begroting voor Defensie van 1,15 miljard dollar. Ze vond dat het geld beter aan ziekenzorg en scholen kon worden besteed. Het congres duurt drie dagen.

Zaterdag 9 maart

Op een partijcongres vandaag en morgen in Berlijn, bepaalt de FDP, de kleine, liberale coalitiegenoot van Angela Merkel de strategie voor de bondsdagverkiezingen dit najaar. Ook moet het duoleiderschap, met Philipp Rösler als voorzitter en Rainer Brüderle als lijsttrekker, worden bevestigd.

De Roemeense premier Victor Ponta bezoekt Hongarije, te midden van spanningen tussen de twee landen over de positie van de Hongaarse minderheid in Roemenië. Tekenend voor de spanningen is dat Ponta geen ontmoeting heeft gepland met zijn Hongaarse ambtsgenoot Viktor Orban – alleen met de oppositie.

Vandaag doet de rechtbank in de Egyptische Suezkanaal-stad Port Said uitspraak tegen de resterende verdachten van dodelijk geweld na een wedstrijd van een plaatselijke voetbalploeg

tegen een Kaireens elftal in februari 2012. Afgelopen januari werden al 21 supporters ter dood veroordeeld. Die vonnissen leidden tot een opstand in Port Said die aan zeker 50 mensen het leven heeft gekost. Nu wordt er opnieuw rekening gehouden met onlusten.

Parlementsverkiezingen in EU-lidstaat Malta.

Zondag 10 maart

De sinds vorige week demissionaire Sloveense premier Janez Jansa ontmoet in Ljubljana zijn Kroatische ambtgenoot Zoran Milanovic. Kroatië moet in juli dit jaar toetreden tot de EU, maar Slovenië ligt dwars omdat de Kroaten claims hebben bij een bank die inmiddels Sloveens is – een erfenis van Joegoslavië.

De uitslag van het referendum over de status van de Falkland-eilanden is bij voorbaat duidelijk. De bijna 3.000 bewoners zullen vandaag en morgen in overgrote meerderheid voor handhaving van de band met Groot-Brittannië stemmen. Argentinië claimt dat de eilanden, die zij Las Malvinas noemen, van hen zijn.