Zwitsers referendum maakt korte metten met bonussen bedrijfsleven

Pascal Gentinetta, bestuursvoorzitter van Economiesuisse - de grootste koepelorganisatie binnen de Zwitserse economie, reageert voor de camera's. Foto Reuters / Pascal Lauener

In Zwitserland heeft de bevolking haar nijd over excessieve salarissen en bonussen in het bedrijfsleven succesvol geuit. In een referendum bleek een grote meerderheid voor een vetostem voor aandeelhouders als het aankomt op het belonen van managers en directeuren.

Uit polls van de Zwitserse publieke omroep blijkt dat 68 procent voor het “tegen zakkenvullers-initiatief” is, 32 procent stemde tegen de maatregelen die aandeelhouders het laatste woord geeft over het inkomen van executives en directieleden.

Het sentiment van de Zwitsers raakte sterk beïnvloed door berichten over vertrekkend bestuursvoorzitter Daniel Vasella van medicijnfabrikant Novartis AG. Hij zou bijna zestig miljoen euro meekrijgen, meldt AP. Door de uitkomst van het referendum moeten Zwitserse parlementariërs een wet invoeren die aandeelhouders van bedrijven een bindende stem geven over alle compensaties van managers en directeuren.

De wet zal verder de gouden handdruk of bonussen voor het accepteren van een baan verbieden. De nieuwe wetgeving geldt voor alle Zwitserse bedrijven die hun aandelen openlijk verhandelen . Het overtreden van de wet kan tot drie jaar celstraf leiden.

    • Jules Seegers