Van Ojik solliciteert op GL-congres naar rol in bezuinigingsplan

Leden van GroenLinks komen aan bij Vredenburg Leidsche Rijn voor het partijcongres. Foto ANP / Martijn Beekman

GroenLinks is bereid om het kabinet te steunen bij noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen om het begrotingstekort terug te dringen. Maar dan moet er wel worden gekozen voor vergroening en eerlijk delen, zei partijleider Bram van Ojik zondag op het partijcongres in Utrecht. “Met ons valt te praten.”

Volgens Van Ojik moet GroenLinks “heldere keuzes maken” al betekent dat niet dat de partij niet in is voor compromissen.

“En dan willen we ook best kijken naar een begrotingsnorm van 3 procent. Want iedereen snapt dat je niet oneindig meer geld kunt uitgeven dan er binnenkomt. Met ons valt te praten. GroenLinks durft te kiezen, ook voor het nemen van verantwoordelijkheid. Dat heb ik deze week ook tegen Jeroen Dijsselbloem gezegd.”

GroenLinks stond bij het onlangs gesloten woonakkoord nog langs de kant. D66, de ChristenUnie en SGP sloten dit akkoord met de coalitie. Vorige week sprak de minister van Financiën met alle fractievoorzitters over de nieuwe bezuinigingen die nodig zijn door de tegenvallende economie.

Van Ojik heeft Dijsselbloem gevraagd zich te verdiepen in de plannen van het GroenLinks, dat “een fundamentele breuk met het regeerakkoord” eist. De partij eist dat het kabinet kiest voor een “radicale vergroening” van de belastingen, voor beter openbaar vervoer, zorg en onderwijs en voor meer banen.

    • Jules Seegers