‘Toezicht gemeenten op kinderopvang schiet tekort’

Ruim vijftig gemeenten voldoen nog niet aan de minimumnormen voor toezicht en handhaving in de kinderopvang. Foto ANP / Lex van Lieshout

Ruim vijftig gemeenten voldoen nog niet aan de minimumnormen voor toezicht en handhaving in de kinderopvang. Ze doen nog niet genoeg om de kwaliteit te garanderen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs aan Novum na berichtgeving hierover van de NOS.

De betreffende gemeenten staan op een zogenaamde b-lijst, een lijst met gemeenten in een verbetertraject. Daaronder valt onder meer de gemeente Amsterdam, waar de zedenzaak rond Robert M. aan het licht kwam. Volgens de inspectie reageert Amsterdam te langzaam op signalen dat er iets mis is bij een kinderopvanglocatie.

‘Er moet harder worden gewerkt’

Belangenvereniging Boink vindt het onbegrijpelijk dat nog niet alle gemeenten aan de eisen voldoen. “Wij controleren al acht jaar en nog nooit heeft het toezicht aan alle eisen voldaan”, reageert voorzitter Gjalt Jellesma tegen de omroep. “Er moet harder gewerkt worden.”

Boink pleit voor meer transparantie in de sector. Ouders zouden kinderopvanglocaties makkelijker en onafhankelijk moeten kunnen vergelijken, bijvoorbeeld op een website. Ook wil de organisatie dat er meer controle komt op de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang.

Het is twee jaar geleden dat de Amsterdamse zedenzaak aan het licht kwam. Robert M. werd vorig jaar tot 18 jaar cel veroordeeld. Aanstaande dinsdag begint zijn hoger beroep.

Voorzitter Gjalt Jellesma van Boink over de handhaving in de kinderopvang

    • Lex Boon