Romney dacht tot op laatste moment Obama te kunnen verslaan

Boston, 6 november 2012: Mitt romney aanvaard zijn nederlaag tegen Barack Obama. Foto ANP / EPA / CJ Gunther

Mitt Romney dacht echt dat hij de presidentsverkiezingen zou winnen. Maar toen op 6 november eerst de exitpolls en uitslagen uit Florida binnenkwamen, drong het langzaam tot hem door dat het niet zijn dag zou worden, zegt hij vandaag in een interview met Fox News Sunday.

Toen Ohio naar Barack Obama ging, wist hij dat het voorbij was, vertelt de voormalig Republikeinse presidentskandidaat. Het verlies kwam hard aan, zei Romney. Zijn vrouw Ann zei dat zij moest huilen.

Zwarte kiezers en Spaanstaligen lieten Romney massaal links liggen

Romney erkent dat hij fouten heeft gemaakt in zijn campagne en dat zijn kandidatuur tekortschoot. Maar hij zegt dat hij het er beter van af heeft gebracht dan bij zijn eerste poging in 2008, toen hij de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie verloor van John McCain. Aan een derde poging zal hij zich niet wagen, zei hij.

De Republikeinse Partij moet volgens Romney meer doen om Afrikaanse Amerikanen en Hispanics voor zich te winnen. Obama kreeg meer dan negentig procent van de zwarte kiezers achter zich en ongeveer zeventig procent van de Spaanstalige kiezers.

‘Verdoe mijn leven niet met achteromkijken’

Volgens Romney heeft zijn campagne ook onderschat hoeveel steun Obama onder kiezers met lage inkomens kreeg door zijn nieuwe zorgverzekering. Maar omdat hij verloor, beseft Romney dat het moeilijk wordt de Republikeinen te laten luisteren naar wat hij te zeggen heeft over hoe de boodschap van de partij beter over het voetlicht kan worden gebracht.

Romney woont tegenwoordig in het zuiden van Californië en heeft sinds de verkiezingen nauwelijks meer van zich laten horen. Na een teleurstelling “ga je verder” en “ik verdoe mijn leven niet met achteromkijken”, zei hij.

    • Jules Seegers