Opnieuw doden bij oud territoriaal geschil Maleisië en Filipijnen

Opnieuw zijn er bij een oud territoriaal geschil tussen Maleisië en de Filipijnen doden gevallen. Op het Maleisische deel van Borneo kwamen bij een confrontatie vijf Maleisische politieagenten en twee Filipijnse indringers om het leven. Persbureau AP spreekt van “escalerende spanningen” in het gebied. Afgelopen vrijdag vielen er ook al veertien doden.

Wat is er aan de hand?

De veertien doden van afgelopen vrijdag vielen toen Maleisische militairen een eind wilden maken aan de bezetting van een dorp in de provincie Sabah op Borneo. Die bezetting begon begin februari, nadat een groep van zo’n tweehonderd mannen met motorbootjes de zee overstak van het Zuid-Filippijnse Mindanao naar Sabah, op het Maleisische deel van Borneo.

De bezetters claimen dat zij het Koninklijke Leger van het Sultanaat Sulu zijn en daarmee de rechtmatige heerser van Sabah. Ze beroepen zich op het verleden. In 1878 verpachtte de sultan zijn land aan de Britten. Na een paar jaar wilde hij de deal opzeggen, maar dat ging niet door. Na dekolonisatie werd Sabah deel van Maleisië, dat echter huurpenningen bleef betalen.

Vrees voor meer indringers

De Maleisische én de Filipijnse regering roepen de indringers op om te vertrekken en hun claim op de provincie in te trekken. De mannen weigeren dat echter en de angst groeit dat meer mensen zich bij de clan zullen aansluiten.

De schietpartij waarbij zeven mensen om het leven kwamen vond gisteravond laat plaats in het dorp Semporna, zo’n 150 kilometer van het bezette gebied. De agenten werden aangevallen door de indringers bij een patrouille.

    • Lex Boon