Op 13 april begint het proces tegen Mubarak opnieuw

Op 13 april begint het nieuwe proces tegen de afgezette Egyptische president Hosni Mubarak en zijn medestanders. Dat heeft de Egyptische rechtbank vandaag bekend gemaakt, meldt het Egyptische staatspersbureau MENA.

Een Egyptisch Hof van beroep besloot in januari tot een nieuw proces tegen Mubarak en zijn medestanders. Zij werden vorig jaar juni tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld wegens hun rol bij de pogingen de opstand van 2011 te onderdrukken. Onder Egyptisch recht kan een verdachte in een nieuw proces geen hogere straf krijgen.

‘Poging om aandacht af te leiden’

Carolien Roelants van NRC schetste in januari al het politieke spel achter de beslissing van de rechter om een nieuw proces te starten:

“De nieuwe president Mohammed Morsi had dit in feite al aangekondigd. Toen hij eind november zijn omstreden decreet afkondigde trachtte hij alle macht naar zich toe te trekken, als tegemoetkoming aan het volk en de revolutionairen beloofde hij toen een nieuw proces tegen Mubarak. Je kunt dit niet los zien van de parlementsverkiezingen in april: Morsi en de Moslimbroederschap kampen met grote economische problemen en zullen impopulaire maatregelen moeten treffen om steun van het IMF te krijgen. Een nieuw proces voor Mubarak is een poging daar de aandacht van af te leiden.”

De inmiddels 84-jarige Mubarak was bijna dertig jaar aan de macht en overleefde zeker zes aanslagen op zijn leven voordat een enorme opstand begin 2011 een einde maakte aan zijn regime. Mubarak verblijft op dit moment in een militair ziekenhuis.

    • Lex Boon