Minstens 45 doden bij bomaanslag commerciële hoofdstad Pakistan

Medici en omwonenden proberen te helpen waar het kan nadat de bomaanslag een enorme ravage aanrichtte in Karachi. Foto AP / Fareed Khan

Bij een bomaanslag in een overwegend shi’itische wijk in de Pakistaanse havenstad Karachi zijn vandaag zeker 45 mensen om het leven gekomen. Volgens de politie ontplofte de bom bij de uitgang van een moskee. Meer dan 140 mannen, vrouwen en kinderen raakten gewond, meldt AP.

De autoriteiten vrezen dat nog meer slachtoffers bedolven liggen onder het puin van enkele gebouwen die door de klap zijn ingestort. Reuters meldt dat het om een zelfmoordterrorist gaat die toesloeg toen een menigte de moskee verliet. Karachi is de belangrijkste stad van Pakistan op economisch gebied.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar met Al-Qaeda verbonden sunnitische extremisten hebben in het verleden aanslagen gepleegd op shi’ieten, die zij als ketters beschouwen. Bij twee aanslagen op de shi’itische Hazara-gemeenschap in de zuidwestelijke Pakistaanse stad Quetta in januari en februari kwamen bijna tweehonderd mensen om het leven.

Ongeveer twintig procent van de 180 miljoen koppige Pakistaanse bevolking is shi’iet. Mensenrechtengroepen zeggen dat de Pakistaanse regering te weinig doet om hen te beschermen.