‘Levenseindekliniek werkt zorgvuldig en volgens de wet’

De Levenseindekliniek in Den Haag.
De Levenseindekliniek in Den Haag. Foto ANP / Phil Nijhuis

De Levenseindekliniek werkt zorgvuldig en volgens de wet. Dat zei voorzitter Willie Swildens van de toetsingscommissies euthanasie gisteravond in Nieuwsuur. Vijf regionale commissies onderzochten tot nu toe 26 van de 104 euthanasiezaken. Alle gevallen kregen het predicaat ‘zorgvuldig’ mee.

De commissies bekeken of alle gevallen volgens de wet verliepen. Bij twijfel kan justitie tot vervolging overgaan. Volgens Swildens is met opzet gekozen voor meerdere commissies in plaats van een om een beter oordeel te krijgen. Die extra check is nu niet langer nodig, zei ze. Volgens haar blijkt de Levenseindekliniek ‘in een behoefte te voorzien’.

Het was gisteren precies een jaar geleden dat de Levenseindekliniek open ging. Tot nu toe heeft de kliniek 104 mensen met een stervenswens geholpen. Er staan nog 187 mensen op de wachtlijst om geholpen te worden.

De Levenseindekliniek is bedoeld voor mensen met een euthanasiewens die aan de criteria van de wet voldoet, maar van wie de eigen arts de euthanasie niet kan of wil uitvoeren. De kliniek werkt met mobiele teams, die bestaan uit een arts en een verpleegkundige. Ze helpen mensen thuis of in de kliniek in Den Haag.

    • Lex Boon