Kan Rusland uiteenvallen?

Een deel van Rusland, qua oppervlakte het grootste land ter wereld. Links op de kaart Moskou, rechts de deelrepubliek Tuva.

Als het gaat om oppervlakte is het het grootste land ter wereld. Maar kan Rusland uiteenvallen? Ben Judah, auteur van het boek Fragile Empire: How Russia Fell In And Out Of Love With Vladimir Poetin, vraagt het zich af nadat de anti-Poetin-demonstraties eind 2011 maar weinig succesvol waren.

Hij verlaat Moskou en reist naar de Russische deelrepubliek Tuva, een kleine vierduizend kilometer van Moskou, en een van de armste regio’s van het land in het zuidwesten van Siberië. Het doet Judah denken aan de Russische equivalent van de Amerikaanse indianenreservaten. De ongeplaveide straten worden bevolkt met wilde honden, bedelaars en dronkenlappen.

“They live with chronic “white fever”, the violent, semi-hallucinogenic state which vodka stirs up in Siberia’s indigenous tribes. It sends them into a trance completely unlinked to reality. Normally frigid and unable to show their emotions, “white fever” makes Tuvan men suddenly undress in the -30˚C snowdrifts, and blinds them to who they are with. Men knife their lovers and kill their best friends in a trance, only to sober up and howl. This is why nobody goes out after dusk.”

In Tuva spreekt Judah met tal van mensen - inclusief oppositieleden en lokale sjamaans - over de toekomst van Rusland en de rol van Poetin. Hij komt er echter snel achter dat je in de grensgebieden van de Russische Federatie niet al te openlijk over dit soort gevoelige zaken moet praten.

“I was denied the right to call the embassy. The questioning continued. Did I work for MI6? How was he supposed to know I didn’t work for MI6? Wasn’t this exactly what MI6 would be doing — investigating how stable Russia was at its edges?”

Lees het hele verhaal van Ben Judah op de website van Standpoint Magazine (4.289 woorden, ongeveer 19 minuten leestijd).

    • Lex Boon